We zijn met vakantie van 1 april tot en met 10 april. 

7 mythes rond betonbouw ontkracht

Beton is een veelgebruikt materiaal in de bouw, maar er bestaan nog steeds veel betonbouw mythes rondom deze bouwmethode. Veel van deze mythes zijn echter ongegrond en kunnen eenvoudig ontkracht worden. In dit artikel bespreken we een aantal veelvoorkomende mythes rond betonbouw en laten we zien waarom betonbouw ook voor jouw bouwproject een geschikte keuze kan zijn.

Mythe 1: Beton is niet duurzaam

Een veelvoorkomende mythe rond beton is dat het materiaal niet duurzaam is. Niet waar! Beton is juist een duurzaam materiaal dat lang meegaat en weinig onderhoud nodig heeft. Bovendien kan beton worden gerecycled en hergebruikt als betongranulaat in wegenbouw, wat het een milieuvriendelijke keuze maakt. Het is bovendien gemaakt van grondstoffen die in grote hoeveelheden in onze natuur aanwezig zijn, zoals zand, water, cement en grind.

Mythe 2: Beton is niet veilig

Een andere mythe rond beton is dat het niet veilig is. Dit is echter ook niet waar. Beton is juist een van de veiligste bouwmaterialen die er bestaan. Het is bestand tegen vuur, water en wind en kan bovendien worden versterkt met staal om nog sterker te worden. Beton heeft dus een heel grote draagkracht en bijgevolg een hoge isolatiewaarde. Dat betekent ook dat jouw betonbouw woning een energiezuinig project is met een hoog thermisch comfort én een lage energiefactuur. Als dat niet mooi is! 

Mythe 3: Beton is saai

Ook zou het saai zijn: daar komen alleen maar grijze en grauwe gebouwen van. Fout! Beton kan in allerlei kleuren en texturen worden gemaakt, waardoor het een veelzijdig materiaal is dat geschikt is voor allerlei bouwstijlen. Bovendien zijn grote overspanningen mogelijk, waardoor je prachtige grote ruimtes kan creëren. Omdat het ook zo’n hoge thermische inertie heeft en dus erg energiezuinig is, kun je zelfs kiezen voor enorm grote raampartijen. Je hoeft daardoor niet bang te zijn van warmteverlies in de winter of net een te warme woning in de zomer.

Mythe 4: Beton is niet geschikt voor kleine projecten

Je hoort ook wel eens dat beton niet geschikt is voor kleine projecten. Beton kan echter in allerlei vormen en maten worden gegoten, waardoor het geschikt is voor zowel grote als kleine projecten en dus ook voor jouw woning. Bovendien is beton een betaalbaar materiaal dat ook voor kleine projecten gebruikt kan worden. Meestal wordt jouw betonbouw woning gecreëerd met prefab beton, wat heel veel vrijheid geeft en je project bovendien snel doet verlopen. 

Mythe 5: Beton is alleen geschikt voor utilitaire gebouwen

Nog zo’n mythe is dat het materiaal alleen geschikt is voor utilitaire gebouwen zoals fabrieken, parkeergarages en bruggen. Intussen weet je al dat beton eigenlijk geschikt is voor allerlei soorten gebouwen, waaronder grote residentiële projecten, kantoren, winkels, ziekenhuizen … Maar zelfs jouw woning kan dus volledig in beton worden opgetrokken. Het leent zich bovendien voor verschillende architecturale stijlen en afwerkingen. Het is vooral een gedachte die nog leeft in onze samenleving die deze mythe doet leven. 

Mythe 6: Beton heeft slechte akoestische eigenschappen

En of betonnen gebouwen slechte akoestische eigenschappen hebben? Nee, hoor! Net zoals alle nieuwe, lege gebouwen, kan een betonbouw woning wel eens hol klinken. Met de nodige aankleding, meubels en raamdecoratie verdwijnt dat effect echter meteen

Mythe 7: Betonbouw is altijd duurder dan andere bouwmaterialen

Betonbouw zou ook duurder zijn dan andere bouwmethodes. Hoewel de kosten van betonbouw afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de grootte en complexiteit van het project, kan betonbouw vaak juist goedkoper zijn dan andere bouwmaterialen.

Beton is namelijk een duurzaam materiaal dat weinig onderhoud nodig heeft en een lange levensduur heeft. Hierdoor kunnen de initiële kosten van betonbouw zich op de lange termijn terugbetalen door besparingen op onderhoud en vervanging. Bovendien kan beton in grote hoeveelheden worden geproduceerd, waardoor het materiaal ook op grote schaal kosteneffectief kan zijn.

Betonbouw: een duurzaam, veilig en veelzijdige bouwmethode

Beton is een duurzaam, veilig en veelzijdig bouwmateriaal dat in allerlei vormen en maten kan worden gegoten. Veel van de mythes rond betonbouw zijn overduidelijk ongegrond en kunnen eenvoudig worden ontkracht. Meer nog: betonbouw barst zelfs van de voordelen! Het ijzersterke materiaal kan heel wat aan en heeft een hoge isolatiewaarde. Daardoor is het ook een ideale keuze voor jouw duurzame woning, aangepast aan de noden van de toekomst. Lees er alles over in onze blog: De voordelen van betonbouw: de bouwmethode voor een duurzame toekomst 

Straf hé? Zoveel gedachten, zoveel betonbouw mythes. Gelukkig zijn er altijd experten die deze kunnen ontkrachten en je de correcte informatie kunnen bezorgen over elke bouwmethode. Heb jij zin om de mogelijkheden van betonbouw te ontdekken? We leren je graag kennen tijdens een kennismakingsgesprek. Neem vrijblijvend contact met ons op. Tot snel!

Andere blogposts