We zijn met vakantie van 1 april tot en met 10 april. 

Houtskeletbouw vs betonbouw: welke bouwmethode kies jij?

Tijd om te bouwen? Tijd om beslissingen te nemen! En dan hebben we het nog niet eens over de vloer of de keuken die je graag ziet. De start van een bouwproject start met het bepalen van het type. Kies je voor een traditionele bouw met metselwerk? Of misschien heb je al aan betonbouw of houtskeletbouw gedacht. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, maar natuurlijk ook een aantal valkuilen. In dit artikel bekijken we houtskeletbouw en betonbouw, en helpen we je met de beslissing.

Wat is houtskeletbouw?

Je moet het niet al te ver zoeken: bij houtskeletbouw bestaat de structuur van het gebouw uit een houten skelet, opgebouwd met houten balken, zowel verticaal als horizontaal. De balken vormen zo kaders, waartegen dragende platen en stijlen geplaatst kunnen worden om de constructie stevig te maken. Er wordt gebruik gemaakt van naaldhout in de basis, maar ook multiplex, OSB en spaanplaten komen aan bod. Om alles af te werken, worden ook cementplaten of gipskartonplaten gebruikt. Alle leidingen worden weggewerkt in de spouw, maar ook in het plafond of in de vloer.

Houtskeletbouw vs betonbouw: de belangrijkste verschillen

De mate van isolatie
Hout leent zich tot goede isolatie

Een houten skelet is erg praktisch om uitermate goed te isoleren. Passiefwoningen zijn dan ook vaak gebouwd met een houtskelet. De isolatie wordt aangebracht tussen de stijlen, maar ook tegen de buitenkant. Je kan (en moet) zelfs makkelijk extra isolatie voorzien om van je project een energie-efficiënt huis te maken. Dit is wel een must! Zonder de extra isolatie is zo’n houtskelet meteen minder interessant op het vlak van energie-efficiëntie.

Beton is van nature luchtdicht geïsoleerd

Beton heeft een hoge isolatiewaarde, wat ervoor zorgt dat je betonbouw woning een energiezuinig project is. Je woning kan volledig luchtdicht geïsoleerd zijn en bovendien wind- en waterdicht. Door de hoge warmteopslagkwaliteit (inertie) slaat beton de warmte trouwens tijdelijk op, waardoor het ook altijd aangenaam voelt binnen. In de zomer en tijdens de winter!

De afwerkingsmogelijkheden
Hout heeft veel mogelijkheden

Het is niet zo dat een houtskelet woning langs de buitenkant ook van hout is. Het wordt namelijk op dezelfde manier afgewerkt als een traditionele bouw. Zo kun je kiezen voor de klassieke baksteen, buitenpleister, plaksteen, … 

Beton is ook personaliseerbaar

Veel mensen denken dat betonbouw altijd dezelfde betonnen look heeft aan de buitenkant. Niets is minder waar! Je kan een betonbouw afwerken zoals je wilt. Strak en industrieel, met hout, gevelsteen, pleisterwerken, … Wist je dat je zelfs houtstructuren kan imiteren met beton? 

Prefab constructie
Houtskelet is meestal prefab

Een houtskeletbouw wordt meestal vooral op maat geproduceerd, zodat de elementen snel en efficiënt ter plaatse samengesteld kunnen worden. Deze prefab methode zorgt ervoor dat er amper bouwafval is. De leidingen en andere voorbereidingen voor bepaalde voorzieningen zijn dan namelijk vaak ook al voorzien.

Beton in prefab of ter plaatse gestort

Een betonbouw woning kan in prefab worden geproduceerd, waarna alle elementen als puzzelstukjes in elkaar passen. Je kan er echter ook voor kiezen om het beton op de bouwplaats zelf te laten storten. Beide vormen hebben hun eigen voor- en nadelen. 

Montage
Houtskelet wordt eenvoudig gemonteerd

Omdat het vaak gaat over prefab elementen én hout bovendien een heel licht materiaal is, kan een houtskeletbouw eenvoudig en snel gemonteerd worden op de werf. Op slechts een paar dagen tijd kan zo een volledige structuur rechtgetrokken worden.

Prefab beton is enorm efficiënt

Een prefab betonbouw woning kan heel snel worden gemonteerd omdat alle voorzieningen zoals leidingen en uitsparingen al aanwezig zijn in de prefab elementen. Dat maakt van het bouwproces een heel snel, eenvoudig en efficiënt proces.

Architecturaal ontwerp
Hout heeft veel architecturale mogelijkheden

Door de natuurlijke eigenschappen van hout (zoals de bewerkbaarheid en het gewicht), is biedt het veel mogelijkheden op architecturaal vlak. Dat betekent dat je veel bouwdromen waar kunt maken!

Beton heeft ook veel architecturale vrijheid

Omdat beton zo sterk is, zijn grote overspanningen mogelijk. Er ontstaat zo veel vrijheid in de ontwerpfase. De binnenmuren kun je bovendien heel slank houden, wat zorgt voor een strakke look. Typisch voor betonbouw zijn ook de grote raampartijen. Door met prefab elementen te werken is trouwens bijna elke vorm mogelijk, al zullen speciale vormen wel iets meer budget vragen. 

Fundering
Houtskelet heeft beperkte fundering nodig

Het lichte gewicht van hout zorgt er ook voor dat je kan besparen op de fundering. Een volledige woning is namelijk veel lichter dan veel andere bouwmethoden, waardoor het ook op minder draagkrachtige ondergrond geplaatst kan worden, zonder dat je te sterk moet investeren in de fundering.

Betonbouw vereist een stevige fundering

Omdat betonbouw een zware constructie is, vereist dit bouwproces een fundering. De fundering zorgt voor voldoende stabiliteit en draagt het gewicht van de constructie. 

Uitbreidingsmogelijkheden
Houtskelet is eenvoudig uitbreidbaar

Nog een voordeel van het lage gewicht van een houtskelet is dat je nadien de woning gemakkelijk kunt uitbreiden. Ook bestaande woningen kun je makkelijk voorzien van een uitbreiding in houtskelet. Zo is het de ideale methode om een extra verdieping bij te bouwen, zonder dat je je zorgen moet maken over de fundering.

Betonbouw kan meegroeien met de bewoners

Hoewel het niet eenvoudig is om de buitenmuren uit te breken, zijn de binnenmuren wel makkelijker aan te passen. De meesten hebben namelijk geen dragende functie, waardoor de ruimtes aangepast kunnen worden aan de bewoners. 

Planning
Houtskelet vereist een goede planning

Omdat zo een houtskelet vaak geprefabriceerd wordt, moet je dus al vroeg in het proces bepaalde beslissingen nemen, bijvoorbeeld over de plaatsing van het sanitair. Een gedetailleerde planning is dus cruciaal!

Betonbouw heeft ook een goede planning nodig

Hetzelfde geldt voor betonbouw. Het is niet makkelijk om nadien nog wijzigingen aan te brengen in betonnen elementen omdat het zo’n sterk materiaal is. Je zal dus vooraf alles goed moeten plannen!

Isolatie
Houtskelet heeft mogelijk koudebruggen

Hout heeft minder isolerende kwaliteiten dan veel andere materialen. Ter hoogte van de stijlen, kan dit voor koudebruggen zorgen. Dit moet extra opgevangen worden door ononderbroken isolatie. .

Beton hoeft niet extra geïsoleerd te worden

Betonbouw moet niet van extra isolatie voorzien worden door de duurzame, isolerende kwaliteiten van het materiaal. In de winter houdt het de warmte langer vast en in de zomer zorgt het voor een koeler klimaat binnen. 

Het proces
Houtskelet heeft een complex proces

Hoewel hout makkelijk te bewerken en te vervoeren is, blijft het proces nogal complex. De hoeveelheid benodigde onderdelen is daar een voorbeeld van. Door de complexiteit is de kans op fouten groter.

Betonbouw is erg eenvoudig

Betonbouw is een eenvoudig proces omdat er weinig materiaal nodig is en weinig stappen zijn in het proces. De kans op fouten en vertragingen wordt daardoor sterk ingeperkt. 

Thermische enertie
Hout heeft een lage thermische inertie​

Het materiaal heeft, net omdat het zo licht is, een heel lage thermische inertie. Dat betekent dat het in de zomer veel sneller opwarmt en in de winter ook sneller terug afkoelt. Gelukkig zijn er wel methoden om dit aan te pakken. Met extra isolatie, of door je vloeren en/of binnenmuren met andere materialen te bouwen. In de zomer is zonwering ook een echte must!

Beton heeft een hoge thermische inertie

Beton heeft een hoge thermische inertie. Dat betekent dat het binnen altijd aangenaam aanvoelt, zelfs zonder airconditioning en met grote raampartijen. Dat komt omdat het beton de warmte beter vasthoudt. Daardoor voelt het altijd lekker aan binnen en heb je geen energieverslindende airconditioning nodig. Extra duurzaam! 

Akoestiek
Hout heeft een laag akoestisch isolatieniveau

Wanneer je bouwt met een houtskelet blijft de akoestiek een aandachtspunt. Ook hier bestaan echter wel de nodige oplossingen voor.

Beton heeft ook beperkte akoestische isolatie

Net zoals veel andere materialen heeft een betonbouw woning wat aankleding nodig om de akoestiek optimaal te maken. 

Nog meer ontdekken over de kenmerken van beton? Ontdek het in deze blogpost, waarin we bespreken waarom betonbouw een duurzame bouwmethode is

Houtskeletbouw vs betonbouw: wat past het best bij jou?

Het is duidelijk dat beton en hout twee totaal aparte materialen zijn, en dus ook een totaal aparte aanpak vereisen. Bovendien hebben ze beide hun eigen unieke set voordelen. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, kun je een doordachte keuze maken. 

Hou daarbij ten eerste rekening met een aantal praktische zaken: je budget en de termijn waarin je wilt bouwen. Ook de complexiteit van het project speelt daarin mee. 

Daarnaast spelen ook de energie-efficiëntie en duurzaamheid een enorm belangrijke rol, alsook het algemeen wooncomfort. Denk daarbij ook aan het belang van akoestiek. 

En tot slot mag je natuurlijk niet vergeten dat je natuurlijk je droomwoning wilt creëren. Hou je van grote ruimtes met veel ramen? Of is dat voor jou geen must? Zie je graag een industriële stijl of wil je eerder landelijker bouwen? Allemaal vragen die jij jezelf moet stellen voor je de keuze maakt.

Twijfel je nog? Interesse in betonbouw? Wij staan je bij gedurende het hele proces. Maak een vrijblijvende afspraak en we ontdekken samen hoe we jou kunnen helpen.

Andere blogposts