We zijn met vakantie van 1 april tot en met 10 april. 

De voordelen van betonbouw: de bouwmethode voor een duurzame toekomst

Beton. Grijs, kil, saai misschien? Die assumptie is al lang verleden tijd. Betonbouw leeft meer dan ooit en dat is zeker niet zonder reden. Deze bouwmethode barst van voordelen. Niet alleen voor jouw dagelijks wooncomfort, maar ook tijdens het proces, op het vlak van veiligheid, duurzaamheid en flexibiliteit. Ja hoor, een betonbouw woning kan echt alles aan. Wij leggen je uit hoe het zit en geven je alle voordelen van betonbouw.

Voordelen op het vlak van energie

Betonbouw is duurzaam

Beton wordt al snel geassocieerd met vervuiling, zware grondstoffen en grote gebouwen. Toch is die veronderstelling niet waar. Integendeel: beton is een erg duurzaam materiaal en heeft een heleboel interessante eigenschappen die van dit materiaal echt een logische (bijna vanzelfsprekende) keuze maken voor jouw woning. 

Het heeft een lange levensduur. Het materiaal kan wel decennia meegaan zonder dat er veel onderhoud, reparatie of vervanging nodig is. Beton is erg bestand tegen weer en wind. Zowel regen, vorst als zon hebben geen invloed op het materiaal. In een betonbouw woning kun je dus wel een paar generaties laten wonen met hoogstens een reinigingsbeurt van tijd tot stond. De meeste binnenmuren hebben in een woning van betonbouw geen dragende functie. Daardoor kan zo’n woning redelijk eenvoudig aangepast worden aan de bewoners. 

Wordt een betonnen constructie toch noodgedwongen afgebroken? Dan wordt het beton vergruizeld tot betongranulaat. Dit product wordt voornamelijk in de wegenbouw opnieuw gebruikt. 

Wist je trouwens dat er voor het creëren van beton grondstoffen gebruikt worden die in grote hoeveelheden in onze natuur aanwezig zijn? Denk maar aan zand, water, cement en grind. Tijdens dit proces, dat trouwens erg energievriendelijk is, blijven er bovendien weinig afvalstoffen over. 

Beton heeft een hoge isolatiewaarde

Wist je dat beton een hoge isolatiewaarde heeft? Dat op zich zorgt er al voor dat je betonbouw woning een energiezuinig project is. Bij een prefab betonbouw passen alle elementen perfect in elkaar waardoor je woning perfect luchtdicht geïsoleerd kan worden. Zoals je hierboven al kon lezen is een betonbouw ook wind- en waterdicht, wat opnieuw de energieprestaties bevordert. 

Beton heeft een hoge warmteopslagcapaciteit (inertie). Dat betekent dat het materiaal tijdelijk warmte kan opslaan. Verwarm je je huis in de winter? Dan houdt het beton de woning lang warm, zonder dat je veel moet bijverwarmen. Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals een warmtepomp of zonneboiler, is dan ook enorm interessant. 

Het groot accumulerend vermogen van beton zorgt ervoor dat je woning in de winter lekker warm blijft, terwijl het in de zomer net zorgt voor een heerlijk fris effect. Daardoor kan beton de uitstoot van CO2 door verwarming of verkoeling tot wel de helft verminderen. 

Productspecifieke voordelen

Beton heeft een grote draagkracht

Sterk, sterker, sterkst. Beton is een van de sterkste materialen (of misschien wel het allersterkste?) om je woning mee te bouwen. Storm op komst? Jouw woning gaat nergens naartoe. Betonnen muren hebben dan ook heel veel draagkracht waardoor grote overspanningen mogelijk zijn. Dat betekent dat de architect ook veel vrijheid heeft in de bouwplannen. 

Beton is waterdicht

Beton is niet alleen ijzersterk, het is ook waterdicht en winddicht. Het risico op vochtproblemen is daardoor, mits correcte verluchting, erg klein. Ook voor de bouw van een kelder is dit ideaal, omdat grondwater geen kans krijgt om binnen te dringen.

Beton is vuurvast

En waar water geen kans krijgt, is dat ook zo voor vuur. Als je woning uit beton is opgebouwd, is je gebouw automatisch brandwerend. Je hoeft dan ook geen extra voorzieningen aan te brengen. Standaard bieden prefab betonelementen vaak ongeveer 1 uur brandweerstand. Met speciale behandelingen kan dat verhoogd worden tot wel 4 uur.

Beton biedt een hoog thermisch comfort

De hoge thermische inertie zorgt er voor dat warmte en koelte worden vastgehouden in de muren. Dat creëert bijgevolg een hoog wooncomfort. Overdag neemt het beton de beschikbare warmte op, om dit weer te verspreiden in de woning wanneer de buitentemperatuur daalt. Op warme dagen gebeurt het tegenovergestelde waardoor je ook op hete zomerdagen in een lekker fris huis kan vertoeven. Airconditioning? Die heb je in principe zelfs niet nodig om je woning te verkoelen. 

De hoge massa van beton zorgt ook voor een optimale akoestische kwaliteit. Storend lawaai van buiten blijft dus ook buiten. Binnen creëert dit extra comfort omdat ook de binnenmuren het geluid goed isoleren. 

betonbouw woning te Retie

Voordelen op het gebied van de prijs

Betonbouw is snel en kostenefficiënt

Betonbouw woningen, met name prefab beton woningen, kunnen erg snel gebouwd worden omdat er gebruik gemaakt wordt van een soort kant-en-klare beton puzzel. Op een paar dagen tijd kun je zo een volledige ruwbouw rechttrekken. En de afwerking? Ook daar is veel minder tijd voor nodig. In principe hebben betonnen muren geen verf of pleisterlaag nodig. Ook de buitenafwerking die je gewend bent in traditionele bouw is daarbij niet nodig. 

En de productie van die prefab-elementen? Ook dat verloopt kostenefficiënt. Alles wordt in een gecontroleerde, zelfs optimale omgeving geproduceerd. Door de hoge mate van controle van alle omgevingsfactoren zijn er dus ook minder kosten. Beeld je maar eens in: minder oponthoud door slecht weer, minder verplaatsingskosten, minder afval, … 

Betonbouw behoudt zijn waarde

Omdat een betonbouw zo robuust en duurzaam is, is het enorm bestand tegen beschadigingen. Dit, in combinatie met de andere voordelen op het vlak van energie en kostenefficiëntie, zorgt ervoor dat een betonbouw woning zelfs na jaren een goede marktwaarde behoudt. Dat is vaak in tegenstelling tot traditionele woningen, die sneller tekenen van veroudering vertonen. 

Voordelen op het vlak van architectuur

Beton maakt speciale constructies mogelijk

Is het dan niet saai, zo’n rechthoekig gebouw als woning met allemaal dezelfde muren en afmetingen? Dat is een mythe die met gemak ontkracht kan worden. Net omdat beton zo sterk is, zijn grote overspanningen mogelijk. Dat zorgt dan weer voor veel vrijheid in de ontwerpfase. Bovendien kunnen de muren slank worden gehouden, wat bijdraagt aan een strak uiterlijk. 

In een betonbouw woning zie je ook vaak grote raampartijen. Dat lijkt misschien niet zo duurzaam in de zomer, maar door de hoge inertie van het materiaal blijft het toch makkelijker koel binnen, zelfs met veel grote ramen. 

En tot slot is beton ook perfect combineerbaar met andere materialen. Denk maar aan hout en staal. Daarmee creëer je al snel het ontwerp van je dromen. 

Betonbouw is mooi en personaliseerbaar

Beton hoeft zeker niet eentonig te zijn. Het materiaal kan wel alle vormen en zelfs kleuren aannemen. Wist je dat zelfs houtstructuren geïmiteerd kunnen worden met beton? De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt! Vaak wordt beton gebruikt voor grote, strakke en moderne woningen, maar ook een stoere loft-vibe, een verfijnd interieur of Scandinavische looks zijn perfect te combineren met beton.

De bouwmethode van de toekomst

Het is dus duidelijk: een woning in beton is kostenefficiënt, duurzaam en ijzersterk. Dat maakt van deze bouwmethode een meer dan interessante piste voor elk huis, nu en in de toekomst. Zie jij zo’n betonbouw wel zitten? Onze experten beantwoorden al je bouwvragen. 

 

Neem vrijblijvend contact met ons op om samen met één van onze experts je bouwdromen en plannen te bespreken. 

Andere blogposts