We zijn met vakantie van 1 april tot en met 10 april. 

Betonbouw: hoe zit jouw betonwoning in elkaar?

Je ziet ze steeds vaker verschijnen in het straatbeeld: betonwoningen. Soms zie je het niet omdat ze nog steeds afgewerkt zijn met een gevelsteen of andere afwerking. En soms is het net heel duidelijk zichtbaar: de opvallende, statige betonnen ‘kubus’. In ieder geval is de bouwmethode aan een opmars bezig, en dat is niet vreemd gezien de vele voordelen die eraan verbonden zijn. Maar hoe zit zo’n betonwoning precies in elkaar? Wij ontleden het voor jou. 

Wat is betonbouw?

Betonbouw staat bekend als een relatief snelle bouwmethode waarmee je binnen zes tot acht maanden een instapklare woning kunt verkrijgen, afhankelijk van het ontwerp en de beschikbaarheid van materialen. Door de productspecifieke eigenschappen van beton creëer je steeds een super energievriendelijke woning met een E-peil van minder dan E20. Zo’n betonnen woning is dus een flexibele, energie-efficiënte ‘kubus’ met heel wat voordelen.

Twee bouwmethodes met beton

Volledig prefab

Een volledige prefab betonwoning betekent dat alle muren en constructies volledig in de fabriek gemaakt worden. Dat betekent dat ook alle uitsparingen voor technieken, ramen en deuren al voorzien worden in de constructies. Er worden namelijk muren gecreëerd met een isolerende kern tussen twee sterke lagen beton. Dat geheel wordt volledig afgewerkt en geplaatst op de werf door ze met speciale verbindingen aan elkaar te koppelen. 

Treeco bouwt steeds met Kerkstoel Prefab Comfort. Dat garandeert een goede luchtdichtheid, een grote thermische enertie, prima akoestische prestaties en de beste warmte-isolatie. Een prefab betonwoning is het dus neusje van de zalm als het aankomt op stevigheid, duurzaamheid en energiezuinigheid. 

Betonnen kern

Naast deze eerste techniek kun je ook kiezen voor een betonwoning met een betonnen kern. Dat betekent dat de basis wordt opgebouwd uit beton, maar dat na plaatsing pas de nodige isolatie wordt voorzien. Er is in het beton dus geen isolatie voorzien. Ook wordt bij deze bouwvorm nog gekozen voor een specifieke gevelafwerking. Meestal wordt er gewerkt met steenstrips. Dat is ideaal wanneer je wel wilt genieten van de voordelen van betonbouw, maar toch fan bent van de uitstraling van een traditionele woning. 

De look en feel van de buitenkant van je woning

Betonnen muren, het is een look. Industrieel, strak, robuust en statig. Bij een prefab betonwoning blijven deze buitenmuren meestal gewoon zoals ze zijn omdat ze onder zo’n goede omstandigheden zijn gefabriceerd. Het is dus niet nodig om ze nog te voorzien van een andere gevelafwerking, al kan dat natuurlijk nog wel. Zo kun je kiezen voor pleisterwerk of afwerking in hout of aluminium. Ook een gevelsteen is mogelijk, al wordt die meestal dan geplakt.

Hoewel veel mensen dus denken aan die typische betonnen kubus is niets minder waar: de vorm van de woning is makkelijk aan te passen omdat beton echt in elke vorm gegoten kan worden. Afhankelijk van je budget en de tijd die je kunt uittrekken voor het project kun je voor een meer opvallende vorm kiezen. 

De betonnen muren hebben trouwens een zelfdragende functie, waardoor je een overspanning van wel zeven meter kunt verkrijgen. En dat biedt veel vrijheid in het ontwerp! 

Nog een voordeel? Je kan enorme glaspartijen integreren in de muren, waardoor het soms lijkt alsof je woning is opgebouwd met transparante muren in de plaats van glas. Het resultaat is een unieke look met veel licht en opvallende ruimtes. De schoonheid ontstaat net door de eenvoud van de strakke lijnen en natuurlijke kleuren. 

De afwerking van de binnenkant van je woning

De indelingsmuren van een betonwoning zijn niet dragend. Zo ontstaat er veel vrijheid in het interieur. De binnenmuren zijn flexibel in te richten, helemaal naar jouw manier van leven en stijl. Later zijn die ook relatief eenvoudig aan te passen, afhankelijk van het ontwerp. Zo kan je betonwoning meegroeien met de mensen die er wonen. 

Bij een traditionele bouw is een uitgebreide binnenafwerking nodig. Denk maar aan chape, vloeren, pleisterwerken, … Met een prefab betonwoning kun je een groot deel van die werken inkorten of zelfs volledig laten wegvallen. De muren hebben geen pleister nodig omdat alle muren al heel egaal zijn afgewerkt. Zo spaar je op het vlak van afwerking niet alleen geld, maar ook tijd uit en zit er minder druk op de planning.

We komen ook nog eens terug op de grote glaspartijen en de mogelijkheid van grote overspanningen. Dat zorgt voor een enorme hoeveelheid licht en grote, open ruimtes. Dat is een groot voordeel van betonbouw. Vooral als je weet dat die grote glaspartijen er niet eens voor zorgen dat de woning snel opwarmt. Door de productspecifieke eigenschappen van beton blijft je woning veel koeler dan een traditioneel gebouwde woning, zelfs met veel glas. 

Ons stappenplan

stappenplan bouwproces kennismaking

STAP 1
Het kennismakingsgesprek

stappenplan bouwproces bouwplan

STAP 2
De opmaak van het ontwerp met onze architect

stappenplan bouwproces budget

STAP 3
De opmaak van het totaalbudget van je woning

stappenplan bouwproces afwerking

STAP 4
De materiaalkeuze voor de binnenafwerking

stappenplan bouwproces dossier

STAP 5
De opmaak van het uitvoeringsdossier

Ben jij benieuwd naar het proces? Zin om aan je eigen betonbouw woning te starten? Je bent bij ons aan het juiste adres. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te ontdekken. 

Andere blogposts