We zijn met vakantie van 1 april tot en met 10 april. 

De mogelijke nadelen van betonbouw en hoe we die aanpakken

Als je op deze blog terecht bent gekomen weet je waarschijnlijk al dat betonbouw barst van de voordelen. Maar waar er voordelen zijn, bestaan er meestal ook nadelen. Hoewel betonbouw een duurzame, snelle en energie-efficiënte manier is om jouw woning op te bouwen, brengt dit bouwproces ook wat aandachtspunten met zich mee. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn, zodat je er vanaf de start van het proces rekening mee kan houden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en garandeer je een vlotte planning.

Hou rekening met de architecturale mogelijkheden (en beperkingen)

Beton is een heel sterk, zwaar materiaal. Dat is positief, maar heeft daardoor ook z’n beperkingen. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een aantal gestandaardiseerde mallen om een zo groot mogelijke hoeveelheid betonelementen te produceren. Daardoor bestaat de kans dat je met beperkte mogelijkheden geconfronteerd wordt tijdens het bouwproces. Het is echter wél mogelijk om af te wijken van die standaarden en te kiezen voor bijvoorbeeld ronde of gebogen vormen.  De productie hiervan komt wel met een prijskaartje omdat er aangepaste mallen nodig zijn. Je zal daarvoor dus iets meer budget moeten voorzien. 

Bovendien biedt betonbouw wel veel architecturale vrijheid als het aankomt op ruimte. Doordat grote overspanningen mogelijk zijn, creëer je zonder problemen grote, open ruimtes. Ook extra grote raampartijen zijn daardoor een optie. Wist je trouwens dat beton perfect combineerbaar is met andere materialen, zoals hout en staal? Zo creëren we samen altijd het ontwerp van je dromen. 

Een minutieuze planning als houvast

Omdat er gewerkt wordt met vooraf klaargemaakte bouwelementen is het moeilijk om nadien nog iets aan te passen aan de structuur of de voorzieningen. Door de sterkte en hardheid van het materiaal maak je niet zomaar even een nieuwe leiding of sleuf voor elektriciteit. Daarom worden deze technische voorzieningen allemaal vooraf, in de prefab-fase, voorzien in de bouwelementen. Hetzelfde geldt voor ramen, deuren en voorzieningen voor de ventilatie. 

Eens alles goedgekeurd op papier staat, is het ontwerp dus nog moeilijk aan te passen. Het is dus cruciaal om een minutieuze planning aan te houden en heel goed met de architect te bespreken wat de mogelijkheden zijn en hoe jouw droomwoning eruit ziet. 

De kwaliteit van het beton is cruciaal

Wij zijn grote fan van betonbouw omdat het zo’n dankbaar materiaal is om mee te werken. Maar dan moet je natuurlijk wél beton van goede kwaliteit hebben. De kwaliteit van alle elementen moet uniform zijn. Kleine imperfecties kunnen koude plekken in de wanden veroorzaken. Dat kan resulteren in vochtproblemen. De samenstelling en algemene kwaliteit van het beton moeten dus aan de hoogste eisen voldoen. Om dat te garanderen werken we bij Treeco altijd met Kerkstoel beton. 

Kerkstoel Prefab Comfort betonwanden genieten van vijf sublieme troeven: Stevigheid, duurzaamheid, thermische inertie, goede akoestische prestaties en warmte-isolatie. Die superieure materiaalkwaliteit is de beste basis voor je betonwoning.

Groter risico op beschadiging van prefab elementen

Prefab betonbouw betekent dat de grote bouwelementen vooraf volledig worden klaargemaakt. Dat betekent dus ook dat alle deuren, kozijnen en beglazing al voorzien zijn in die elementen. De kans op beschadiging is dan ook groter dan bij een traditioneel bouwproces, waar die pas veel later in het bouwproces worden geïntegreerd. Daarom is het belangrijk om bepaalde zaken erg goed af te dekken en te beschermen gedurende de rest van het bouwproces. Ons team ziet erop toe dat de prefab elementen gedurende het hele proces met de grootste zorg worden beschermd.

Boren in beton is maar beperkt mogelijk

Zoals we al zeiden is het moeilijk om nog wijzigingen door te voeren eens de prefab elementen geproduceerd zijn. Wil je toch nog een kleine aanpassing doen? Moet er geboord worden? Dat is niet zo gemakkelijk. Door de bewapening in het beton heb je sterk materiaal nodig om te kunnen boren, maar je moet ook vooral heel voorzichtig zijn met het leidingwerk. Je kan dan ook niet zomaar boren waar je wilt. Hou je bouwtekeningen dus goed bij de hand!

Betonbouw heeft vaak een industriële look

Het klopt dat betonbouw zich heel goed leent voor woningen met een industriële look. Het koele, minimalistische effect van het beton komt zo het mooist tot z’n recht. Maar niet iedereen houdt van die look. Als je dus wilt genieten van de voordelen van beton, ben je misschien afgeschrikt door het uiterlijk. Toch is dat zeker geen reden om niet te kiezen voor betonbouw. Je kan beton namelijk perfect combineren met andere materialen, zoals hout of staal. Bovendien kun je nog steeds gebruik maken van een gevelsteen. Vooral wanneer we bouwen met ‘betonnen kern’ is een gevelafwerking nog noodzakelijk.

Er zijn hoge transportkosten verbonden aan betonbouw

Betonnen bouwelementen zijn groot en zwaar. Het spreekt dus voor zich dat deze op een gepaste manier getransporteerd moeten worden. We hebben speciale voertuigen nodig en in sommige gevallen zelfs uitzonderlijk vervoer. Echt grote elementen moeten soms zelfs zo ver mogelijk over water vervoerd worden, al is dat voor woningbouw meestal niet nodig. Dat heeft natuurlijk een kostprijs. Het is echter wel zo dat, eens de bouwelementen op de juiste plek zijn geïnstalleerd, dat de rest van je bouwproces veel sneller verloopt. Bovendien vereist je woning veel minder afwerking dan een traditionele bouw. Op die vlakken bespaar je dan weer veel tijd en geld. 

De akoestiek vraagt wat aandacht

Grote ruimtes van gladde prefab beton kunnen al eens een echo-effect creëren in je woning. Het is dan ook soms eens verschieten als je voor het eerst in een lege betonbouw woning terechtkomt. Wees gerust: je woning moet nog volledig bemeubeld en ingekleed worden. Net zoals in een traditioneel gebouwde woning vervullen die vooral een geluiddempende functie, waardoor je al snel van die weerkaatsing af bent! Hulp nodig? We geven je graag tips tijdens het bouwproces! 

Het is duidelijk dat, net zoals elke bouwmethode, betonbouw een paar aandachtspunten heeft waar je rekening mee moet houden. Gelukkig zijn er verschillende methodes om mogelijke nadelen te omzeilen. Ons team is er om jou daar optimaal in te begeleiden. Heb jij zin om de mogelijkheden te ontdekken? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Andere blogposts