We kunnen jouw vermoeden bevestigen: energieneutraal bouwen is inderdaad heel wat duurder dan een ‘normaal’ huis op poten zetten. Natuurlijk hangt het prijskaartje van veel factoren af. Niet alleen van het aantal vierkante meters en of het gebouw al dan niet meerdere verdiepingen heeft, maar ook van de gebruikte bouwmaterialen en de architect die je onder de arm neemt.
Waarom is een energieneutraal huis zo duur?
Logischerwijs omdat je veel maatregelen zal moeten treffen om het energieneutraal te krijgen. Het huis moet niet enkel goed geïsoleerd worden, maar je hebt ook een warmtepomp, een zonneboiler, zonnepanelen en een goed ventilatiesysteem nodig. Daarnaast moet een ecohuis vanbinnen en -buiten uit duurzaam materiaal bestaan om het echt energieneutraal te maken. Daarnaast zal je waarschijnlijk milieuvriendelijke meubels willen aanschaffen. Een goede woonverzekering regelen, is aan te raden, want ‘groen’ materiaal is allesbehalve gratis.
Investering op lange termijn
Een huis bouwen is al duur, dus die 50.000 euro aan extra kosten is geen pretje. Natuurlijk zitten we in België al vast aan het klimaatakkoord en moet een nieuwbouwhuis al aan veel regels voldoen qua duurzaamheid. Veel keuze heb je dus niet, wanneer je zelf een huis wilt laten bouwen.
Toch hoef je het niet als een straf te zien. Het verdient zichzelf namelijk vrij snel terug. Met een ecohuis geef je immers niet veel meer uit aan elektriciteit. De verwarming, de verlichting, alles kan autonoom werken, dankzij de energie-opwekkers!
Huis verbouwen
Lijkt een nieuw, energieneutraal huis bouwen je misschien wat aan de dure kant, maar wil je toch graag je ecologische voetafdruk verkleinen? Hoeveel kost het dan om je huidige woning te verduurzamen? Dit is onder andere afhankelijk van het bouwjaar, het energielabel en de grootte van je woning, maar dit zal ook al snel 35.000 tot zelfs 80.000 euro kosten. Met dat kostenplaatje in gedachten, klinkt het idee van een nieuw en volledig energieneutraal ecohuis zo slecht nog niet.
Duurzaam bouwen hoeft evenwel niet altijd duurder te zijn. Een groot deel van de keuzes en ingrepen die gepaard gaan met duurzaam bouwen zijn kostenneutraal of zelfs goedkoper. Kiezen voor recuperatiematerialen, of je dak isoleren met papiervlokken in plaats van met kunststoffen isolatieplaten, leveren dubbele winst op. Zowel je portemonnee als het milieu zijn beter af. Bovendien kan je vaak rekenen op subsidies of fiscale stimuli, waardoor duurzame alternatieven extra interessant worden.
Helaas is dat niet altijd het geval. Méér isolatie zal steeds meer kosten. Het gaat dan wel over de aankoop, want op lange termijn maak je altijd winst. Duurzame producten gaan immers langer mee, zijn onderhoudsvriendelijker, maken je onafhankelijker van de steeds schaarser wordende hulpbronnen, steunen de lokale economie, zijn gezonder en werken water- en energiebesparing in de hand. Duurzaam bouwen is investeren in de toekomst.
Duurzaam bouwen, duur bouwen?
Wij dragen alvast ons steentje bij aan jouw duurzame bouwdroom met onze maandelijkse budgettip.
Maak je hoofd vrij
Iedereen heeft een huis in zijn hoofd dat groter is dan zijn portemonnee. Start daarom niet met een bepaald plan in je hoofd, maar vanuit een bepaald budget, en vraag je architect welke energiezuinige woning hij hiervoor uit de grond kan stampen. Wil je namelijk een bestaand plan duurzaam en energiezuiniger maken, dan kost dit altijd meer dan wanneer je van bij het begin rekening houdt met de principes van energiezuinig en duurzaam bouwen.
Al gauw zal blijken dat energiezuinig bouwen met bijna elk budget mogelijk is. Niet het aantal centimeters isolatie bepaalt het totaalbudget van een woning, maar wel de grootte en de compactheid ervan.
De twee ingrediënten om je droom waar te maken? Efficiënt en inventief omspringen met de ruimte door bijvoorbeeld het beperken van doorgangen zoals gangen en trappen, geen grote berging te plaatsen, maar gebruik te maken van kasten en geen dragende binnenmuren te plaatsen, maar wel gipskartonwanden.
Je bouwproject goed faseren en plannen is het tweede ingrediënt. Zo voorkom je onaangename verrassingen en word je geen slachtoffer van bouwstress, waardoor je verkeerde of impulsieve beslissingen gaat nemen. Budgetvriendelijk bouwen is immers een zaak van de juiste prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Een goede begeleiding is essentieel. Laat je daarom omringen met mensen met ervaring die met je mee willen denken. Want wie niet rijk is, moet slim zijn. Een goede start is bouwadvies!
Ecologisch bouwen is hip
Het is beter voor het milieu en je bespaart ermee op je energiefactuur. Bovendien stelt de overheid steeds strengere energienormen op naar nieuwbouwwoningen toe. Helaas vraagt een ecologische woning ook bepaalde maatregelen, zoals de installatie van een warmtepomp en extra isolatie. Die extra maatregelen kosten natuurlijk ook geld, en die meerprijs schrikt veel mensen af. Maar is een huis bouwen op ecologische wijze ook echt duurder?
Wie ecologisch wil bouwen, zal iets meer moeten investeren. Driedubbele beglazing is duurder dan dubbele beglazing, extra isolatie betekent een extra kost en je moet investeren in zonnepanelen en/of in een warmtepomp. Er valt geen eenduidige meerkost te plakken op het bouwen van een ecologische woning, alles hangt natuurlijk af van jouw wensen: een volledig energieneutrale woning is waarschijnlijk duurder dan een ecologische woning die niet volledig energieneutraal is.
… maar dat verdien je snel terug!
Een ecologisch huis kost initieel meer dan een gewoon huis. Die meerkost verdien je echter snel terug, en het is een investering in de toekomst. Eerst en vooral liggen de kosten voor verwarming, elektriciteit en water in een ecologische woning een stuk lager, waardoor je een aanzienlijk bedrag bespaart op je energiefactuur.
Daarnaast is het een investering in de toekomst: de overheid legt steeds strengere energievoorwaarden op aan nieuwbouwwoningen, en ecologisch bouwen zit in de lift. Investeer je nu iets meer in ecologische maatregelen, dan daalt je woning later niet in waarde.
Wil je energiezuinig bouwen? Dan is het vooral belangrijk om een aannemer en een architect te zoeken die hier reeds enige ervaring mee hebben, zoals Treeco: zij kunnen je een duidelijke en waarheidsgetrouwe inschatting van de kosten geven.