We zijn met vakantie van 1 april tot en met 10 april. 

Duurzaam bouwen in beton

Duurzaam bouwen in beton is nog niet heel bekend in België, maar toch zijn er heel wat voordelen aan verbonden. Betonbouw is een soort van systeembouw die aan de hoge eisen op vlak van isolatie en luchtdichtheid voldoet én zorgt voor een unieke en esthetische look.

Met de nodige expertise en engineering in huis, bieden we bij Treeco ook betonbouw aan, uiteraard met alle energiezuinige technieken inbegrepen.

Wat is betonbouw?

Als je gaat bouwen in beton, wordt de ruwbouw van de woning volledig uit beton gemaakt. Die betonplaten zijn vaak al op voorhand in de fabriek gegoten. Het zijn dus als het ware kant-en-klare bouwelementen die al voorzien zijn van de nodige leidingen, isolatie, afwerking en dergelijke. Door middel van speciale verbindingen worden de elementen aan elkaar verbonden en wordt de woning opgebouwd.

Dankzij de ruime overspanningsmogelijkheden van het beton en omdat de muren niet-dragend zijn, krijg je een open en zeer flexibel in te richten woning. Dat maakt het ook makkelijk aanpassingen door te voeren aan veranderende levensomstandigheden. Ook met de buitenkant kan je veel kanten uit. Je kan in principe de woning ‘onafgewerkt’ laten met de betonnen muur opbouw als look, maar je kan de woning ook verder afwerken in klassieke gevelsteen, pleisterwerk of in combinatie met beplanking. Het voordeel van bouwen in beton is dat het materiaal in verschillende vormen en texturen gegoten kan worden, die mee de afwerking bepalen. Kortom: een energiezuinige woning zonder aan design en ruimtelijkheid in te boeten!

Waarom kiezen voor betonbouw?

Bouwen in beton is duurzaam bouwen. De betonnen constructie wordt voorzien van de nodige isolatie, die koudebruggen in je woning tegengaan en de luchtdichtheid optimaliseren. Daarnaast bespaar je heel wat op verwarming doordat de thermische capaciteit van beton wel zes keer hoger ligt dan die van hout! Daarnaast is bouwen in beton een snelle bouwtechniek waardoor je woning op korte tijd instapklaar is.

Voordelen van betonbouw

Betonbouw biedt dus heel wat voordelen! Met dit bouwsysteem staat je woning in slechts twee maanden cascoklaar en voldoet het tevens aan de EPB-normen.

We zetten even alle voordelen op een rijtje:

  • je kan een hoop besparen op verwarmingskosten.
  • je bouwt erg duurzaam en flexibel.
  • de woning is voorzien van de nodige isolatie.
  • de woning bevat de nodige energietechnieken.
  • er kunnen bronnen van hernieuwbare energie aan gekoppeld worden.
  • je woning is snel opgebouwd.
  • de woning is compleet afgewerkt want er is geen pleister nodig voor de binnenwanden.
  • het is een goedkope bouwmethode.
  • de woning voldoet aan de EPB-normen.
  • een betonwoning heeft veel afwerkingsmogelijkheden.

Naast voordelen zijn er ook een paar aandachtspunten:

  • bouwen in beton is niet geschikt als je een klassieke look wilt.
  • hoewel het initieel flexibel is, zijn aanpassingen achteraf lastig
  • het vervoer van de betonelementen is intensief en kostelijk

Toch wegen die kleine aandachtspunten niet op tegen de voordelen van betonbouw en kent de bouwstijl steeds meer populariteit in Vlaanderen.

Betonbouw met Treeco

Bij Treeco hebben we alle kennis en expertise in huis als het op betonbouw aankomt. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in de bijbehorende technieken om de woning zo duurzaam en energiezuinig mogelijk te realiseren. Je bent bij Treeco dus in goede handen!

Project in Kasterlee

In samenwerking met bouwonderneming Fransen, architectuur Govaert & Vanhoutte uit Brugge en Enjoy Concrete uit Veurne zijn we bij Treeco een betonbouw aan het zetten in het midden van agrarisch gebied in Kasterlee. De woning is volledig traditioneel in ter plaatse bekist en gegoten beton gebouwd waarbij voor de gevel en terrasbekleding werd gekozen voor prefab elementen.

Samen met energie-installatiebedrijf en partner ETS maakten we van de woning een tijdloze BEN-woning! We voerden een nauwkeurige studie uit met betrekking tot de ventilatie, installeerden een geothermische warmtepomp, een fotovoltaïsche zonne-installatie, de nodige elektra, het sanitair met recuperatie van het regenwater en meer. Daarnaast zijn alle technische installaties, evenals de verlichting, het alarm en dergelijke, op afstand te monitoren dankzij het KNX-beheersysteem.

Door de thermische inertie van het beton te combineren met de passieve koeling en het ventilatiesysteem met warmterecuperatie konden we een aangenaam binnenklimaat voorzien, zelfs al tijdens de recente hittegolf!

De samenwerking met de architect en de verschillende betrokken partijen zoals ETS-Energie-Installatiebedrijf, bouwonderneming Fransen, Xelec, Schrijnwerkerij Beneens, vloerbedrijf Dirk Vandermaelen, Dakwerken DDM, Glasbedrijf Ceyssens, zorgt voor een schitterend resultaat en een kwaliteitsvolle BEN-woning.

Andere blogposts