We zijn met vakantie van 1 april tot en met 10 april. 

Het belang van duurzaam bouwen anno 2021

Wat begon als een trend, kent vandaag de dag heel wat populariteit (en noodzaak!). Duurzaam bouwen of ook wel  milieubewust bouwen genoemd, is een manier van bouwen waarbij we streven naar energie- en waterzuinige woningen. Hierbij staan de mens en het milieu centraal. De woning is helemaal klimaatproof. Dat biedt niet alleen voor de woning, maar ook voor de bewoners tal van voordelen.  

Duurzaam bouwen, een knipoog naar de toekomst

Er komt heel wat fantasie vrij wanneer mensen praten over duurzaam bouwen. Zo denken velen dat duurzaam bouwen ervoor zorgt dat de woning veel langer kan voldoen aan de woonbehoeften van de  bewoners. Dat is een foute redenering omdat duurzame woningen de focus leggen op een bouwwijze passend voor het klimaat en de mens.

Bij duurzame woningen streeft men dus met andere woorden naar het verantwoord omgaan met energie, grondstoffen, water en ruimtes. Denk hierbij aan recycleren, duurzame materialen en/of producten, zonneboilers en zonnepanelen. Hoe de woning eruit ziet, bepaal je volledig zelf. Het enige verschil is dat er meer aandacht gaat naar ecologie,  energiezuinigheid en duurzaamheid. Kies jij voor traditioneel bouwen, systeembouw of vernieuwbouwen? 

Duurzaam bouwen

Groenere alternatieven for the win

Milieubewust wonen is vandaag de dag belangrijker dan ooit tevoren. Niet alleen omdat elke woning tegen 2050 energiezuinig moet zijn, ook omdat mensen steeds bewuster leven voor het klimaat. Volgens velen is zorgen voor het milieu en het klimaat de eerste stap richting een leefbare en mooie toekomst voor onze volgende generaties.

Gevolgen van duurzaam wonen

Het valt niet onder stoelen of banken te steken: duurzaam wonen kent heel wat voordelen. Door gebruik te maken van milieuvriendelijke producten zorgt men ervoor dat het milieu minder belast wordt. Dat zorgt voor minder vervuiling en dus minder negatieve milieueffecten op de lange termijn.  

  • Een van de grote voordelen bij duurzaam wonen, zijn de lage energie- en onderhoudskosten. Men bouwt de woning zo dat de onderhoudskosten geminimaliseerd zijn en de energiefactuur laag blijft. Door gebruik te maken van duurzame producten voor isolatie en ventilatie, in combinatie met hernieuwbare technieken, blijft de energiefactuur laag. Heel wat woningen verliezen enorm veel warmte via ramen, muren, daken en vloeren. Door de woning te isoleren, bespaar je niet alleen energie, maar ook een hoop geld. Ook draag je automatisch een steentje bij aan het milieu door de lagere CO2-uitstoot.
  • Een ander voordeel van duurzaam bouwen is het hoge comfort. Dit komt door de uitstekende warmte-isolatie, ventilatie en verlichting. De luchtkwaliteit is hierdoor een pak beter dan bij niet-duurzame woningen. De woning draagt zo ook automatisch bij aan de gezondheid en het welzijn van de mens. Er worden geen of veel minder schadelijke stoffen de lucht ingeduwd.
  • Daarnaast zorgt duurzaam wonen voor heel wat duurzame energie. Door gebruik te maken van  zonnepanelen, zonneboilers en/of warmtepompen compenseer je jouw energiegebruik. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee.  
  • Last but not least, de waarde van jouw woning stijgt en je zet je in voor het milieu en de toekomst. Een dubbel voordeel dus!
Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen met Treeco

Duurzaam wonen, dat vraagt expertise en vakmanschap. Treeco is daarom de ideale all-in bouwpartner. Met onze kennis en passie voor energie en bouw, leiden wij alles in goede banen. Zo kan jij met een gerust hart uitkijken naar je nieuwe woning.  

Treeco blinkt uit in 3 aspecten:

  • groene energie
  • impact reduceren
  • milieuvriendelijk

Treeco is een partner die zich volledig focust op energiezuinige, ecovriendelijke en duurzame resultaten. Samen stippelen we het juiste bouwproces uit en toveren we jouw droomwoning om tot realiteit.

Wil je meer te weten komen over duurzaam bouwen of maak je graag kennis met ons team? Neem dan nu contact met ons op. We helpen je met plezier verder. 

Andere blogposts