We zijn met vakantie van 1 april tot en met 10 april. 

Hoe duurzaam is een plat dak?

Start jij binnenkort met je nieuwbouwproject, maar kan je niet kiezen tussen een plat dak of een zadeldak? Of wil je een woning met een plat dak renoveren, maar weet je niet goed wat de voor- en nadelen zijn? Wij helpen je op weg door alles op een rij te zetten!

De voor- en nadelen van een plat dak

Een plat dak kent heel wat vooroordelen: ze barsten of scheuren snel, ze vragen veel onderhoud, ze laten veel warmte door tijdens de zomermaanden, enzovoort. De dag van vandaag zijn platte daken enorm geëvolueerd, wat deze vooroordelen van de baan veegt. Uiteraard zijn er wel enkele voor- en nadelen en die vertellen we je graag.

Plat dak

De voordelen

Meer ruimte onder het dak

Onder een plat dak heb je veel meer bruikbare vloeroppervlakte dan bij een schuin dak. Je hebt geen schuine muren en hoeken op de bovenste verdieping van je woning. Daar kan je vaak niet rechtstaan zonder je hoofd te stoten of kan je geen kast plaatsen. Met een plat dak zijn deze problemen meteen van de baan.

Vaak goedkoper

Over het algemeen zijn huizen die met een plat dak worden afgewerkt vaak goedkoper dan woningen met een zadeldak. Daar zitten de oplopende materiaalkosten en werkuren bij een schuin dak voor iets tussen.

Mogelijkheid tot bijbouw

Als je later nog wil bijbouwen is het makkelijker om te vertrekken van een plat dak dan van een zadeldak. Op een plat dak kan je in een mum van tijd een extra verdieping bijbouwen of je kan het omtoveren tot een dakterras bijvoorbeeld.

Goede isolatie

Dat platte daken vroeger moeilijker te isoleren waren, klopt. Maar tegenwoordig bestaat er witte dakbekleding die ervoor zorgt dat het zonlicht gereflecteerd wordt en de warmte dus niet doorlaat!

Regenwaterrecuperatie

Een plat dak is ideaal voor regenwaterrecuperatie voor het sanitair of je tuin. Daarvoor is het wel belangrijk om een pH-neutrale dakbedekking te voorzien, zodat de zuurtegraad van het regenwater niet verandert en het bruikbaar blijft.

Groendak

Het is de ideale plaats om een groendak te maken. Dat is niet alleen duurzaam, want het zou de levensduur van je dak met zo’n 200% kunnen verhogen, maar ook ecologisch, beter voor je isolatie, aangenamer en goed voor je portemonnee. Je bespaart er namelijk op termijn heel wat geld mee.

Zonnepanelen

De installatie van zonnepanelen op een plat dak is een stuk eenvoudiger. Daarnaast kan je de hellingshoek van je installatie helemaal zelf bepalen om een optimaal rendement te genereren.

Plat dak

De nadelen

Minder duurzaam

Een plat dak is minder duurzaam door de kortere levensduur van de dakbedekking. Deze moet doorgaans na 30 jaar vervangen worden, terwijl een zadeldak met dakpannen langer meegaat.

Hogere onderhoudskosten

De onderhoudskosten van een plat dak zijn iets duurder dan bij een zadeldak. Het moet namelijk jaarlijks worden nagekeken op lekkages en dergelijke. Hierdoor verleng je de levensduur van je dak.

Minder goede waterafvloeiing

Er kunnen sneller lekkages optreden in een plat dak. Het is dan ook belangrijk dat er een goede waterafvoer is, want als er regenwater blijft liggen is de kans op schade groter.

Isoleren van een plat dak

Er zijn drie mogelijkheden om een plat dak te isoleren:

  • Een warm plat dak
  • Een koud plat dak
  • Een omgekeerd plat dak

Het grootste verschil tussen deze isolatiemogelijkheden zit in de volgorde waarin je de materialen plaatst.

Warm plat dak

Bij dit type plat dak wordt er van buitenaf geïsoleerd. Hierbij worden de daksteunen als eerste bedekt met een dampscherm. Daarbovenop wordt het isolatiemateriaal gelegd, zoals PIR, steenwol of glaswol. Tenslotte wordt er bovenop de isolatie een waterwerende laag gelegd, zoals EPDM of bitumen dakbedekking.

Deze methode wordt zowel bij nieuwbouw als vernieuwbouw en renovaties toegepast.

Koud plat dak

Bij een koud plat dak wordt er net langs binnen geïsoleerd. Dat wil zeggen dat het isolatiemateriaal tussen de balken van het dakbeschot geplaatst wordt.

Het grootste probleem bij deze methode is dat de isolatie het vocht uit de kamer kan absorberen, wat tot condensatie kan leiden en uiteindelijk tot vochtproblemen. Hierdoor wordt deze isolatiemethode steeds minder gebruikt.

Omgekeerd plat dak

De methode van een omgekeerd plat dak is gelijkaardig aan die van een warm plat dak. Hier wordt de isolatie op de bestaande dakbedekking geplaatst. Het is dus belangrijk dat de isolatie waterafstotend en sterk genoeg is. Het enige isolatiemateriaal dat hier sterk genoeg voor is, zijn XPS-isolatieplaten. Hierop wordt tenslotte nog ballast geplaatst, zoals steentjes, grind of platen. Dit zorgt ervoor dat de isolatie op zijn plaats blijft, maar ook dat deze beschermd wordt tegen de zon. 

Deze isolatietechniek wordt voornamelijk bij renovaties toegepast.

Esthetisch belang

Nu je alle voor- en nadelen van platte daken kent, kan je een keuze gaan maken. Maar kies vooral wat je zelf het mooiste vindt en laat de voor- of nadelen niet de beslissende factor zijn. Je bouwt tenslotte maar één keer de woning van je dromen en die moet dan ook perfect zijn! En daar kunnen wij bij Treeco jou bij helpen.

Neem vrijblijvend contact met ons op om samen met één van onze experts je bouwdromen en plannen te bespreken. 

Andere blogposts