Op een renovatie is moeilijk een kostprijs te plakken. Dit hangt af van de staat van de woning en hoe grondig je gaat renoveren. Wij delen onze kennis van renoveren met jou!
Vraag raad aan een expert
Heb je al een woning op het oog, maar wil je niet voor onverwachte verrassingen komen te staan? Vraag dan raad aan een expert tijdens de bezichtiging van de woning. Zij kunnen je advies geven en eventuele aanwezige problemen opsporen. Hierdoor kan je een goede inschatting maken welke werken je nog moet uitvoeren tijdens de renovatie.
Kijk naar je EPC en energielabel
Het EPC, of energieprestatiecertificaat, geeft aan hoe energiezuinig een woning is én ook adviezen om energie te besparen, zoals wat je precies moet isoleren. Dit label biedt je een leidraad bij de renovatie.
Win zoveel mogelijk informatie in
Met het EPC en energielabel van je woning kan je langsgaan bij een energiehuis in de buurt. Hier kan je terecht met al je vragen over renovatiewerken en energie-efficiënte oplossingen.
Maar ook een architect kan je begeleiden bij je renovatiewerken. Deze helpt je met de plannen en stelt een kostenraming op. Zo krijg je een overzicht van de kosten van de renovatie en het budget dat je dus nodig hebt.
Bij Treeco kan je ook steeds terecht met al je vragen over renovatiewerken. Wij stellen samen met jou een kostenraming op en bepalen zo het budget van de renovatie. Daarnaast helpen we je ook met het uitvoeren van de werken en het kiezen van een architect.
Vlaamse renovatiepremie
Via de Vlaamse overheid kan je de Vlaamse renovatiepremie aanvragen van maximaal 10.000 euro.
Vlaamse aanpassingspremie
Dit is een premie voor 65-plussers die hun woning willen aanpassen aan hun veranderende noden. De aanpassingspremie bedraagt per categorie nooit meer dan 1.250 euro.
Dak- of zoldervloerisolatie
De premie voor dak- of zoldervloer van Fluvius bedraagt 4 euro per m² als de isolatie door een aannemer wordt geplaatst.
Buitenmuurisolatie
Fluvius geeft een premie voor de plaatsing van buitenmuurisolatie:
- 30 euro per m² voor buitenmuurisolatie aan de buitenzijde,
- 15 euro per m² voor buitenmuurisolatie aan de binnenzijde
- 5 euro per m² voor spouwmuurisolatie.
Beglazing
De premie voor hoogrendementsbeglazing van Fluvius bedraagt 16 euro per m².
Vloer- of kelderisolatie
Fluvius geeft ook een premie van 6 euro per m² voor de plaatsing van vloer- of kelderisolatie.
Gasketel
Gas.be geeft een vervangpremie tot 500 euro als je je oude ketel door een nieuwe condensatieketel vervangt.
Warmtepomp
De premie van Fluvius bedraagt:
- 300 euro voor een lucht-luchtwarmtepomp,
- 800 euro voor een hybride warmtepomp,
- 1.500 euro voor een lucht-waterwarmtepomp
- 4.000 euro voor een geothermische warmtepomp.
Warmtepompboiler
Voor een warmtepompboiler kan je een premie van 300 euro aanvragen bij Fluvius.
Zonneboiler
Ook voor een zonneboiler geeft Fluvius een premie. Deze bedraagt 550 euro per m² met een maximum van 2.750 euro.
Zonnepanelen
Sinds 2021 kan je via Fluvius een premie voor zonnepanelen krijgen van maximaal 1.500 euro.
Totaalrenovatiebonus (BENO-pass)
Als je investeert in drie of meer energiebesparende maatregelen kan je in aanmerking komen voor de totaalrenovatiebonus van Fluvius.
Gemeentelijke premies
Deze premies verschillen van gemeente tot gemeente. Informeer je hierover bij je eigen gemeente.
Vergeet ook niet dat je aanspraak kan maken op de labelpremie of een renteloze lening kan aanvragen tot 60.000 euro als je een woning hebt gekocht en het energielabel gaat verbeteren.
Btw-verlaging bij vernieuwbouw
Tot en met 31 december 2022 geniet je van een verlaagd btw-tarief op afbraak met heropbouw. Zo vernieuwbouw je aan 6% btw in plaats van 21% btw.
In de nieuwe regel is het verlaagde btw-tarief voortaan toepasbaar in heel België. Als koper kan je onder bepaalde voorwaarden ook bij afbraak en heropbouw elders in het land van 6% btw op nieuwbouw genieten.
Voor welke gebouwen?
Alleen wanneer de afbraak van een bestaande constructie gevolgd wordt door heropbouw van een nieuwe woning met maximaal 200 m2 bewoonbare oppervlakte, is de maatregel van 6% btw op de nieuwbouwconstructie mogelijk, op basis van deze voorwaarden:
- De eigenaar gebruikt het heropgebouwde pand als enige woning en als hoofdverblijfplaats voor minimum 5 jaar of stelt deze voor 15 jaar ter beschikking aan een sociaal verhuurkantoor.
- De nieuw aangekochte of nieuw gebouwde woning is je enige eigen woning.
- Zowel afbraak als heropbouw dienen in één handeling en door dezelfde (particuliere) bouwheer of bouwpromotor gebeuren. De nieuw gebouwde woning moet zich op ook grotendeels op hetzelfde perceel van het gesloopte gebouw bevinden.
- Je dient vooraf een verklaring en aangifteformulieren in via MyMinfin.