We zijn met vakantie van 1 april tot en met 10 april. 

Prefab betonbouw: voordelen en mogelijkheden

Betonbouw heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen onder de bouwstijlen. Het heeft namelijk heel wat voordelen, zo kan je bijvoorbeeld je woning volledig opbouwen met prefab betonelementen. Van kelder tot zolder! 

We zetten alle voordelen, mogelijkheden en dingen waar je rekening mee moet houden op een rij. 

 

Wat is prefab betonbouw?

Prefab betonbouw staat voor geprefabriceerd beton dat gebruikt wordt voor de bouw van de woning. Dit houdt in dat het beton dat gebruikt wordt niet ter plaatse gegoten wordt, maar op een andere locatie voorbereid wordt. Hierbij is het mogelijk dat het beton wapening bevat. De prefabricage, of ook wel voorfabricage, is geschikt voor standaard afmetingen, zoals onder andere wand- en vloerelementen.

Je woning volledig uit prefab beton laten bouwen?

Het is mogelijk. Je kan ervoor kiezen om alle elementen van je woning uit geprefabriceerde beton te laten vervaardigen.

Kelders

Prefabkelders worden in één stuk en op één dag geplaatst. Je kan het element eenvoudig laten zakken in het gat dat vooraf werd uitgegraven. Het element bestaat dan enkel uit de vloer en wanden en is bovenaan open. Dit gat wordt afgedekt door een vloerplaat waarop het gelijkvloers wordt gezet.

Prefabmuren hebben een maximale hoogte van één verdieping tot ongeveer 12 meter.

Vloerplaten

Voor de vloerplaten zijn er verschillende soorten in gewapend beton om uit te kiezen, zoals welfsels en breedplaatvloeren. Die laatste worden het meeste gebruikt bij betonbouw, omdat hierbij grotere afmetingen en ook maatwerk mogelijk is.

Muren

Ook prefabmuren in beton bestaan in verschillende soorten of vormen: enkelwandig, enkelwandig met isolatie, dubbelwandig met een uitsparing voor het storten van het verbindingsbeton op de werf, dubbelwandig met geïsoleerde sandwichpanelen en uitsparing voor het storten van het verbindingsbeton op de werf. Wil je extra hoge prefabmuren? Dat is mogelijk. De maximale hoogte van één verdieping bestaande uit prefabmuren is namelijk 12 meter.

Trappen

Een trap in beton kan op maat gemaakt worden in elke mogelijke vorm die je maar wenst. Afhankelijk van de vorm en maat, worden ze in één of meerdere delen geleverd. Met behulp van een kraan wordt de trap dan gemonteerd, samen met de muren.

Dakelementen

Hellende daken uit beton komen raar of zelden voor. Nochtans hebben ze een goede inertie en uitstekende isolatie waardoor ze op warme dagen zorgen voor een aangename temperatuur in de ruimte onder het dak.

Waarom kiezen voor prefab?

Bouwen met prefab beton verzekert je van kwaliteit. De betonnen constructie wordt voorzien van de nodige isolatie, die koudebruggen in je woning tegengaan en de luchtdichtheid optimaliseert. Daarnaast bespaar je heel wat op verwarming doordat de thermische capaciteit van beton wel zes keer hoger ligt dan die van hout! Daarnaast is bouwen in beton een snelle bouwtechniek waardoor je woning op korte tijd instapklaar is.

Wat zijn de voordelen?

Prefab voor je betonbouw biedt je heel wat voordelen:

 • Productie op maat: de meeste elementen zijn beschikbaar in standaardafmetingen, maar productie op maat is ook mogelijk.
 • Precieze productie van de elementen: hierdoor kunnen ze naadloos aan elkaar gekoppeld worden op de werf.
 • Besparing op verwarming: doordat de thermische capiciteit van beton hoger ligt dan die van hout.
 • Snelle montage: de montage van de structuur neemt slecht enkele dagen in beslag.
 • Water- en luchtdicht: de wanden uit prefab beton zijn 100% water- en luchtdicht.
 • Heel goede inertie: hierdoor geniet je van optimaal thermisch comfort.
 • Perfecte, vlakke wanden: deze vragen geen verdere afwerking.
 • Geen slijpwerk nodig: omdat alle uitsparingen voor de ramen en technieken in de fabriek worden voorzien.
 • Lange levensduur: dankzij de stevige betonconstructies.

Waar dien je rekening mee te houden?

Naast de vele voordelen die prefab betonbouwen biedt, zijn er ook enkele punten waar je rekening mee dient te houden.

 • Het hoge gewicht van het materiaal vraagt om een stevige fundering en bodem.
 • De afmetingen van de losse elementen worden beperkt door het transport.
 • De werf moet toegankelijk zijn voor zware machines voor de levering en plaatsing.
 • Het is niet geschikt voor complexe vormen.

Prefab betonbouw versus gestort beton

Er zijn een aantal redenen waarom je voor prefab betonbouw kiest in plaats van voor gestort beton. Zo biedt het enkele voordelen:

Meer keuze op gebied van het uiterlijk van je beton. Je hebt dus meer inspraak over de kleur, textuur en vorm van het beton.

 • Daarnaast geniet je ook een kortere bouwtijd aangezien alles kant-en-klaar geleverd wordt.
 • De beton is ook van hoge kwaliteit, doordat het onder gecontroleerde en ideale omstandigheden gegoten wordt.
 • Je kan daarnaast ook kiezen voor slankere constructies!
 • Tot slot is het ook voordeliger voor het milieu.

Wil je graag prefab betonbouwen? Of zit je met vragen omtrent deze nieuwe bouwtrend? Bij Treeco hebben we alle kennis en expertise in huis als het op betonbouw aankomt. We beantwoorden graag al je vragen omtrent deze bouwtechniek.

Daarnaast zijn we ook gespecialiseerd in de bijbehorende technieken om de woning zo duurzaam en energiezuinig mogelijk te realiseren. Dus ook bij het verduurzamen van je nieuwbouwwoning kunnen we je helpen.

Andere blogposts