We zijn met vakantie van 1 april tot en met 10 april. 

Renovatie, hoe begin je eraan?

Je hebt uiteindelijk de knoop doorgehakt en gaat starten met het renoveren van je woning. Er komt natuurlijk een hoop op je af, maar met een goede voorbereiding en een duidelijke planning komt het helemaal in orde. Wij bieden je alvast enkele tips en inspiratie om je renovatieproject tot een goed einde te brengen.

Zet het op papier

Er komt heel wat op je af wanneer je start met het renoveren van je woning. Waar ga je beginnen? Met wie wil je samenwerken? Hoe lang gaat het totale project duren? Al deze vragen brengen wel eens wat stress met zich mee. Gelukkig kunnen we je met deze blog al een beetje gerust stellen. 

Een gouden tip die we je zeker willen meegeven is om alles even op papier te zetten. Maak een duidelijke schets van hoe je woning er na de renovatie uit moet zien. Zo kan je je hier later op baseren bij het maken van een planning. Hou ook rekening met de nodige mankracht om je verbouwing tot een succesvol einde te brengen. Vaak is het zelfs verplicht om een architect aan te stellen voor je project. Bekijk dus zeker met wie je wil samenwerken.

Plannen is key

Renoveren zonder planning is geen goed idee. Verbouwen gebeurt volgens een bepaalde volgorde om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan én extra kosten te vermijden. Je begint best met de basiswerken zoals afbraak en herstel van de huidige constructie om daarna aan de binnenwerken te starten. Het zou zonde zijn als je nieuwe keuken al meteen onder het stof zit omdat je bijvoorbeeld nog een muur moet uitbreken.

Het breken kan beginnen

Starten doe je dus best met de afbraakwerken en het verstevigen van de bestaande structuur die je wilt behouden. Hoewel je waarschijnlijk zoveel mogelijk zelf wil doen, is het verstandig om voor de afbraakwerken hulp in te schakelen van ervaren vakmensen. Voor het uitbreken van een draagmuur heb je zelfs toestemming nodig.

Twijfel je of je te maken hebt met een draagmuur? Op het plan van je woning staan ze altijd aangegeven, maar met deze tips kan je ze makkelijk herkennen:

  • Draagmuren zijn altijd dikker dan 20 centimeter.
  • Muren die verschillende verdiepingen hoog zijn, zijn vaak draagmuren.
  • Balken in plafonds rusten bijna altijd op een draagmuur.
  • Een massieve muur is vaak een draagmuur. 

Ben je klaar met de breekwerken en heb je een stevige basis klaar om verder op te werken? Dan kan je doorgaan naar de volgende stap: de ruwbouw.

De ruwbouw

Samen met de renovatie van de huidige ruwbouw, voer je ook best de ruwbouw uit van de eventuele nieuwe onderdelen. Zo is je volledige ruwbouw gelijktijdig klaar en kan je meteen alles in een fase afwerken. Het resultaat? Een mooi geheel dat netjes is afgedekt.

Isoleren

Een goede isolatie is de snelste weg naar een energiezuinige woning. Warmte stijgt dus is het logisch dat dakisolatie de eerste prioriteit is van een duurzame woning. Naast een goede dakisolatie is het belangrijk om te weten welke isolatiemethode je wil gebruiken voor je buitenmuren. Deze keuze heeft namelijk een invloed op de binnen- en buitenafwerking van je gevels, de dikte van de muur en de positie van je ramen en deuren. Je kan kiezen uit drie technieken: isolatie aan de buitenzijde, isolatie aan de binnenzijde of het opvullen van je spouwmuur.

Isolatie aan de buitenzijde

Deze techniek biedt de beste garantie op succes omdat je de thermische capaciteit van je muren behoudt. Bovendien brengt isoleren langs de buitenzijde geen ruimteverlies met zich mee en loop je geen risico op koudebruggen of vochtschade. Ondanks alle voordelen is deze techniek de duurste en ingrijpendste optie voor isolatie. In bepaalde situaties is een stedenbouwkundige vergunning zelfs vereist. Wel bestaat de kans dat je aanvraag wordt afgekeurd.

Isolatie aan de binnenzijde

Soms is de enige optie om je muren langs binnen te isoleren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een rijwoning in de stad met een smal trottoir tussen de gevel en de straat of woningen die beschermd zijn als monument. Belangrijk om te weten is dat isolatie langs binnen het vochtgedrag van je muren sterk zal beïnvloeden. Isoleer dus enkel aan de binnenzijde als het niet anders kan.

Opvullen van de spouwmuur

Wil je een snelle en betaalbare oplossing voor de isolatie van je muren? Dan is het opvullen van je spouwmuur een goed idee. Via voorgeboorde openingen wordt er isolatiemateriaal door de buitenmuur in de spouw gespoten. Dit betekent dat er geen breekwerken nodig zijn en de werken binnen een dag klaar kunnen zijn. Hou er wel rekening mee dat deze techniek de minst doeltreffende isolatiemethode is omdat de dikte van de spouw beperkt is.

renovatie isolatie
renovatie isolatie

En hoe zit het met de vergunning?

Wil je een veranda bijbouwen? Of ga je het dak verhogen om een zolder te bouwen? Dan heb je wellicht een stedenbouwkundige vergunning nodig. Voer je kleinere renovatie uit zoals:

  • De vervanging van ramen (glas en schrijnwerk).
  • De vervanging van beschadigd pleisterwerk.
  • De herstelling van kapotte verhardingen.
  • De vervanging van kepers, panlatten en leien op het dak door nieuwe kepers, panlatten en leien, zonder vervanging van de dragende balken (het dakgebinte).
  • Schilderen en kaleien van gevels.

Dan is een vergunning niet verplicht. Een overzicht van de algemene regels over renoveren kan je hier terugvinden.

Last but not least…

Een verbouwing is zelden een pretje. Zeker als je de hele woning onder handen moet nemen. Je wilt natuurlijk niet continu in een bouwwerf wonen. In dat geval kan je overwegen om een wooncontainer aan te schaffen of te huren. Hiervoor kan je terecht bij particuliere verkopers of gespecialiseerde bedrijven.

Bij Treeco wensen je alvast veel succes met je renovatieproject. Ben je nog op zoek naar een partner die je bijstaat in je volledige vernieuwbouw? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Andere blogposts