We zijn met vakantie van 1 april tot en met 10 april. 

Nieuwbouw vs vernieuwbouw

De knoop is doorgehakt, je gaat een huis kopen. Maar bij die beslissing komen nog heel wat vragen: wat voor soort huis wil je? Hoeveel budget heb je? En de allerbelangrijkste vraag, ga je een nieuwbouw zetten of ga je voor vernieuwbouw? Om de juiste keuze te maken, helpen we je graag op weg.

Een nieuwbouwwoning

Een nieuwbouw zetten klinkt aantrekkelijk. Je kiest zelf het ontwerp zodat het volledig aansluit bij jouw persoonlijke voorkeuren. Op die manier wordt het echt jouw droomhuis. En het brengt natuurlijk ook heel wat voordelen met zich mee.

Buiten het feit dat je zelf de materialen, de look en het budget kiest, zijn er nog andere zaken die een positieve noot geven aan je woning. Doordat een nieuwbouwwoning wordt gebouwd met nieuwe materialen ben je zeker van een hoge verkoopwaarde en een laag energieverbruik

Maar er zijn ook enkele minder positieve aspecten, zoals de bouwtijd. Je huis staat er nog niet en je start met enkel een stuk grond. Een flinke portie geduld is dus op zijn plaats. Daarnaast liggen de prijzen van nieuwe huizen hoger dan van bestaande woningen die je kan renoveren. 

Wat je niet mag vergeten is het feit dat bouwgrond steeds schaarser wordt, zeker in een stedelijke omgeving. Ook de strengere regels, normen en voorschriften moet je in het achterhoofd houden. En die kunnen de prijs enorm opdrijven.

Een vernieuwbouwwoning

Als je de nadelen van een nieuwbouwwoning wil vermijden, kan je ook kiezen voor een renovatie of vernieuwbouw. Een bestaande woning is vaak goedkoper dan een nieuwbouw, waardoor je dus meer waar krijgt voor je geld. 

Als je een klusser bent kan je veel zelf doen, maar aannemers werken ook graag samen met jou een plan uit dat rekening houdt met jouw noden en wensen. Een ander voordeel is het feit dat je niet alles in één keer moet aanpakken. Je kan de werken en kosten spreiden, afhankelijk van je budget. Je kan in de woning leven en tegelijkertijd de verbouwingen uitvoeren. 

Met een renovatie kan je ook je eigen stek creëren door een stukje van jezelf in het huis te steken. En je betaalt slecht 6% btw voor renovaties van huizen ouder dan 10 jaar. 

Het gevaar bij een vernieuwbouw is dat je nooit van tevoren zeker weet wat er allemaal moet gebeuren. Hiervoor kan je een bouwadviseur, zoals Treeco, aanspreken die samen met jou het hele plaatje bekijken zodat er geen onverwachte lijken uit de kast vallen tijdens de verbouwing. 

Als je in fases renoveert, kan je woning nogal overhoop liggen en moet je hier en daar wat improviseren. Maar ook dat heeft zijn charmes.

Nieuwbouwen of renoveren?

Het is geen makkelijke keuze, maar ontzettend belangrijk om een juiste beslissing te maken, want een huis koop je (meestal) maar één keer in je leven.

De laatste jaren zit vernieuwbouw sterk in de lift. Met de beton– en bouwstop in zicht zal het aantal nieuwbouwprojecten nog afnemen. Bouwgrond wordt steeds schaarser én duurder, wat kandidaat-kopers stimuleert om te renoveren.

En maar goed ook! Zo kunnen ze profiteren van het 6% btw-tarief en andere steunmaatregelen van de Vlaamse overheid. Ontdek hier alles over de beschikbare premies.

Onze gouden tip

Bezint eer ge begint. Maak een realistische berekening, haal er experts bij om je op weg te helpen en durf out of the box te denken!

Maar het allerbelangrijkste? Laat je begeleiden! Schakel experts in voor je beslist iets te kopen of te bouwen. De regelgevel is zo complex geworden dat het als bouwer enorm moeilijk is om zelf de weg hierin te vinden. Attesten, steunmaatregelen, energienormen, verplichtingen omtrent ventilatie en regenwateropslag, noem maar op. 

Daarnaast zijn er zoveel verschillende technieken en materialen beschikbaar, dat het bijna onmogelijk is geworden om het bos nog door de bomen te zien. Vraag dus raad aan een specialist!

Andere blogposts