We zijn met vakantie van 1 april tot en met 10 april. 

Warmtepompen en energiezuinigheid in 2023

Heb je plannen om te (ver)bouwen in 2023? Dan zal je rekening moeten houden met de nieuwe regels die het klimaatplan van de Vlaamse overheid heeft opgelegd. Vlaanderen wilt zo de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40% verminderen en daar spelen de renovaties van bestaande woningen en nieuwe energiezuinige woningen een grote rol in. 

Renoveren is verplicht vanaf 2023

Vanaf 2023 wordt renoveren verplicht als je een energieverslindende woning koopt. Je kan dus best kiezen voor ingrepen waar je de meeste energie mee kan besparen. Denk bijvoorbeeld aan je isolatie. Een slecht geïsoleerd dak kan zorgen voor een warmteverlies van wel 35% en een raam tot wel 40%! 

Voor wie nog een oude verwarmingsinstallatie heeft, kan een condensatieketel een fijne vervanging zijn. Let wel op want de overheid zal het installeren van warmtepompen in de toekomst blijven aanmoedigen.  

(Hybride) warmtepompen worden de norm

Als je in 2023 een nieuwe woning wilt bouwen, is het verplicht om een warmtepomp te installeren. Ook voor bestaande woningen zal de Vlaamse overheid het installeren van warmtepompen aanmoedigen door het geven van premies. Door de oorlog in Oekraïne is het gas erg duur geworden, waardoor een warmtepomp een goed alternatief is om minder gas te gebruiken. Nog beter? Volledig elektrisch gaan!

Warmtepomp in oudere woningen

Oudere woningen zijn vaak minder geïsoleerd en hebben dus veel warmteverlies. Een warmtepomp installeren in een oudere woning kan, alleen als de isolatie en het afgiftesysteem wordt aangepakt. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld de radiatoren vervangen door vloerverwarming. Pas dan is een warmtepomp in een oudere woning rendabel.

Alternatief voor warmtepompen

Door de moeilijkheid van het plaatsen van een warmtepomp in een bestaande woning vragen veel verbouwers zich vast af of er geen alternatief is. Dat is er! Bijvoorbeeld een hybride installatie of een voorverwarmingsysteem. Ook hiermee voldoe je aan de regels en bespaar je een pak op je energiefactuur!

We sommen alvast een aantal alternatieve oplossingen op:

  • Een zonneboiler
  • Elektrische verwarming
  • Een condensatieketel

Het antwoord op je vraag:

Heb je nog vragen over de nieuwe regeling?

Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen. Wij staan je graag te woord over het klimaatplan van de Vlaamse overheid.

Andere blogposts