We zijn met vakantie van 1 april tot en met 10 april. 

Welke bouwstijl kies jij?

Als je gaat (ver)bouwen moet je heel wat keuzes maken. Je moet niet alleen nadenken over hoeveel slaapkamers je wilt of in welke keuken je wil koken, maar vooral in welke stijl je wil gaan (ver)bouwen. Verkies je een strakke, moderne stijl of toch liever iets klassiek? Wij helpen je kiezen met een overzicht van de meest gekozen bouwstijlen in Vlaanderen!

Eigentijds / tijdloos

Een woning in eigentijdse stijl is een mix van moderne en traditionele elementen. Dit zorgt voor een evenwicht waarin veel mensen zich kunnen vinden. Deze woningen hebben vaak strakke gevelvlakken, gecombineerd met een zadel- of piramidedak. Door te werken met uitspringende elementen zorg je ervoor dat het uitzicht minder monolithisch oogt dan dat van een moderne woning.

Qua baksteen is er bij een eigentijdse woning veel keuze. Je kan hier kiezen voor een uniforme gevelsteen om het strakke ontwerp te behouden, of voor een meer genuanceerde steen die variatie brengt. De kleur van de voegen heeft ook een grote invloed op het uitzicht van de woning.

De ramen en deuren bij een eigentijdse woning zijn eerder recht, zonder versiersels. Hoog doorgetrokken ramen zorgen voor veel lichtinval en een verrassende toets.

Klassieke woning te Meerhout​

Modern

Een moderne woning kenmerkt zich met strakke lijnen, vernieuwende materialen, sobere vormen, dynamische vlakken en veel glas. Deze stijl heeft een vernieuwende variatie in vormgeving en materiaalgebruik, maar de eenvoudige vlakken blijven toch overheersend. Je creëert een aparte dynamiek door te variëren met diepte, grootte en materialen.

De gevel is één massief vlak en wordt niet, of nauwelijks, onderbroken door ramen, deuren, in- of uitsprongen en wordt extra benadrukt met verlijmd metselwerk of homogeen gevelpleister. Het dak is vaak plat, maar kan uiteenlopende vormen aannemen. De gebruikte materialen zijn vaak een mix, zoals hout, zink, kunststof en dergelijke.

In contrast met de massieve, vlakke gevels zijn grote raampartijen heel typisch voor deze stijl. Zo kan je het maximale uit daglicht halen. 

betonbouw woning in Deklinge

Traditioneel

Fermette

Een woning in fermettestijl is een opgeknapt klein boerderijtje, vaak door niet-landbouwers. Maar vanaf de jaren ‘60 werden er ook meer en meer nieuwe woningen gebouwd met het uitzicht van een boerderij, een nieuwbouwwoning in hoevestijl dus.

Traditioneel zijn dit lange hoeves, met een verdieping onder het zadeldak, meestal met rode dakpannen, voorzien van een dakkapel. Andere decoratieve hoeve-elementen, zoals een karrenwiel of traditioneel geschilderde houten vensterluiken komen ook vaak voor.

Pastorijwoning

Een woning in pastoriestijl is gebaseerd op de oorspronkelijke pastoorswoningen. Het is een rustiek geheel met een opvallende voordeur, die kenmerkend is voor deze stijl. Deze is vaak ook omgeven door een blauwe hardsteen.

De buitenkant van de woning is vaak eenvoudig met rechte hoeken. Er is meestal een volledige eerste verdieping, maar geen kamers onder het dak. De gevel is opgetrokken in traditionele baksteen en afgewerkt met licht schrijnwerk, sierluiken en grijze gecementeerde plint.

nieuwbouw Hamont-Achel

Bungalow / laagbouwwoning

Bij een laagbouwwoning, of bungalow, bevindt alles zich op één verdieping. Dit omwille van de praktische kant. Qua stijl worden er vaak elementen overgenomen van andere bouwstijlen, bijvoorbeeld de fermette. Voor dit type woning is een zadeldak, of ander type hellend dak, typerend. 

Laagbouw te Sint-Job-in-'t-Goor​

Nu we de meest voorkomende bouwstijlen in Vlaanderen hebben toegelicht, is het tijd om te kiezen in welke stijl jij wil (ver)bouwen. Nog niet zeker wat je moet kiezen? Bij Treeco werken we samen met enkele architecten die je graag helpen bij het bepalen van de bouwstijl van je woning.

Andere blogposts