We zijn met vakantie van 1 april tot en met 10 april. 

Alles over energielabels

Wie leest over bouwen en verbouwen heeft ongetwijfeld al eens gehoord van energielabels. Je hebt waarschijnlijk ook al horen vertellen dat de overheid tegen 2050 wilt dat elke woning en elk appartement het energielabel A behaalt?

Wat is een energielabel precies en hoe kan je nu juist een betere letter behalen? Treeco vertelt er alles over.

Wat is een energielabel?

Een energielabel voor een huis is ongeveer hetzelfde als een energielabel voor bijvoorbeeld een wasmachine. Sinds januari 2019 krijgt elke woning in Vlaanderen een lettercode toegewezen. Deze lettercode laat zien hoe energiezuinig een woning is omdat deze meer vertelt over:

  • De hoeveelheid energie die wordt verbruikt.
  • Hoe een woning energiezuiniger kan worden.
  • Of een woning makkelijk kan afstappen van gas.

Welke labels zijn er?

De energielabels gaan van A+ tot F. Waarbij A+ uitstekend en F ondermaats is.

Een overzicht van de labels:

A+: minder dan 0 kWh/(m²jaar)
A: tussen 100 en 0 kWh/(m²jaar)
B: tussen 200 en 100 kWh/(m²jaar)
C: tussen 300 en 200 kWh/(m²jaar)
D: tussen 400 en 300 kWh/(m²jaar)
E: tussen 500 en 400 kWh/(m²jaar)
F: hoger dan 500 kWh/(m²jaar)

energielabel

Hoe wordt een energielabel bepaald?

Factoren die het energielabel mee bepalen zijn onder andere het isolatieniveau, de luchtdichtheid en de aanwezige energiezuinige installaties.

Je score wordt dus niet bepaald door je verbruik of het aantal personen in je gezin, maar wel door het energieverbruik van fossiele brandstoffen. Met andere woorden, hoe belastend je woning is op ons milieu.

Wat betekent het energielabel voor bouwers en verbouwers?

Bouwers

Wie gaat bouwen in 2022 of later moet rekening houden met strengere eisen en een strenger S-peil.

Het E-peil van woningen blijft op maximaal E30, maar het verplichte S-peil zakt van S31 naar S28. De Overheid heeft wel een tussenoplossing voorzien. Nieuwbouwwoningen waarvan het S-peil S29, S30 of S31 bedraagt, kunnen ook voldoen aan de eisen als het E-peil niet meer bedraagt dan:

  • E25, als de melding gedaan wordt of de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen aangevraagd wordt vanaf 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022.
  • E20, als de melding gedaan wordt of de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen aangevraagd wordt vanaf 1 januari 2023.

Verbouwers

Eén op de drie Vlaamse woningen is nog niet klaar voor 2050. Momenteel worden er vier renovaties per uur opgeleverd, maar dat moeten er elf per uur worden om de doelstelling van 2050 te bereiken.

Wat kan je doen om snel en efficiënt energielabel A te bereiken door te renoveren? 

De eerste stap is om de isolatiegraad van je woning te verhogen. Je kan starten met het goed isoleren van je dak. Je zou na de renovatie een U-waarde lager dan 0,24 W/m²k moeten behalen. Dat komt overeen met 14 tot 16 centimeter minerale wol of 10 à 11 centimeter polyurethaan(PUR)-platen. Natuurlijk geldt hoe meer hoe beter!

Verwarming

Goede isolatie is een must als je aardgasvrij wilt verwarmen. (Dit is trouwens verplicht vanaf 2026, zie hier). Als je overschakelt op een warmtepomp, werk je met lagetemperatuurverwarming. Isoleren is dan een goed idee aangezien je hierdoor meer warmte binnenhoudt en dus minder energie hoeft te verbruiken voor de verwarming. 

Gesproken over verwarming, vloerverwarming is the way to go als je het energielabel A wilt behalen. Dit type verwarming verbruikt 10 tot 15% minder energie in vergelijking met gewone radiatoren omdat de warmte door het hele huis wordt verspreid. 

Hernieuwbare energie

Om het energieverbruik van je verwarming en toestellen zo laag mogelijk te houden, investeer je best in zonnepanelen. Een energieneutrale woning kunnen we niet beloven, maar zonnepanelen zijn wel een uitstekend hulpmiddel om een stapje dichter te zetten naar het energielabel A.

Hoe kan ik een energielabel aanvragen?

Heeft je woning geen energielabel of wil je na de renovatiewerken het label vernieuwen? Dan kan je een nieuw exemplaar aanvragen via een erkend adviseur. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je dit precies doet:


Stap 1: een erkend adviseur

Voor het verkrijgen van een energielabel is het noodzakelijk dat een energiedeskundige langskomt in je woning. Dit is een energie-expert die erkend is door het Vlaams Energieagentschap. 


Stap 2: een bezoek aan je woning

De adviseur komt langs bij jou thuis. Tijdens deze inspectie wordt er gekeken naar de aanwezige isolatie, verwarmings- en ventilatiesystemen en hoe het sanitaire water wordt verwarmd. Gegevens van je woning spelen ook een belangrijke rol in het bepalen van het energielabel. Denk bijvoorbeeld aan het type woning, de grootte én het bouwjaar. Het bezoek kan een uur tot anderhalf uur duren, maar dit hangt af van de te onderzoeken factoren. 

 

Stap 3: energielabel berekenen

Na het bezoek verwerkt de adviseur de verzamelde gegevens en berekent het energielabel. Daarna wordt het geregistreerd in de database.

Het antwoord op je vraag:

Heb je nog vragen over de nieuwe regeling?

Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen. Wij staan je graag te woord over het klimaatplan van de Vlaamse overheid.

Andere blogposts