We zijn met vakantie van 1 april tot en met 10 april. 

In 7 stappen naar een succesvolle renovatie

Een huis renoveren is een hele uitdaging. Nog voordat de ruwbouw in orde is, ben je stiekem al aan het dromen van een warm bad in je gloednieuwe badkamer of een gezellig diner in je keuken. We begrijpen je helemaal. Heb je die oude karaktervolle woning van je dromen gevonden? We geven je alvast 7 tips om je renovatie tot een goed einde te brengen. 

Table of Contents

1. Zet alles op papier

Je hebt de sleutel van je te renoveren woning eindelijk in handen. Met de hamer in de ene hand en een verfborstel in de andere, wil je er meteen invliegen. We raden je aan om al je tools nog even aan de kant te leggen en eerst pen en papier te nemen. Begin nooit met de renovatie zonder een duidelijk plan. Zorg dat je een duidelijk beeld hebt over hoe je woning er na de verbouwing moet uitzien. Je kan inspiratie opdoen in woontijdschriften en op Pinterest. Bepaal welke fases er nodig zijn om het eindresultaat te bereiken. Denk bijvoorbeeld maar aan de ruwbouw, isoleren, plamuren, verven, … Het is altijd handig om een tijdspanne op elke fase te plakken. Neem zeker contact op met een architect. In de meeste gevallen is hij een verplichte schakel in je renovatieproces, maar hij kan ook goede raad geven. 

2. Maak duidelijke keuzes

Begin niet in het wilde weg dingen te slopen. Bepaal duidelijk welke onderdelen of elementen van het huis behouden gaan worden. Maak weer een planning zodat alle sloopwerken in één keer kunnen gebeuren. Niets is zo frustrerend dan achteraf nog met afval en puin door een net geverfd huis te lopen. Ook kan je het puin in één keer weggooien en bespaar je enkele ritjes naar het containerpark. 

In 7 stappen naar een succesvolle renovatie: sloopwerken

3. Een goede basis

Zorg ervoor dat je ruwbouw volledig in orde is voordat je bepaalde kamers begint af te werken. Verstevig en vervang bepaalde structuren. Kijk je plan na en check of alle raamopeningen, muren, vloerplaten, dakgebinte, … aanwezig zijn of net verwijderd zijn. Zo heb je een goede basis om de woning van je dromen op te bouwen. 

4. De uitbreiding

Terwijl je bezig bent aan de ruwbouw kan je een eventuele uitbreiding van de woning uitvoeren. Bouw je graag een stukje aan zodat je een extra grote keuken hebt? Dan is dit het moment in de renovatie. Op die manier heb je de volledige ruwbouw klaar en kan alles in één fase netjes afgewerkt worden. 

5. Werk van boven naar beneden

Gefeliciteerd! Je ruwbouw is klaar. Nu kan je verder gaan in het renovatieproces. Daarvoor werk je best van boven naar beneden. Door eerst het dak te renoveren, zorg je ervoor dat de rest van je werken droog kunnen verlopen. Wanneer je het dak renoveert of vervangt, plan je ook best de isolatie van de zolder in. Zo pak je alles in één keer aan. Win-winsituatie! 

In 7 stappen naar een succesvolle renovatie: renoveren van het dak

6. Isolatie à volonté

Goede isolatie is essentieel voor het verbouwen van je woning. Op het vlak van isoleren vergeten vele mensen belangrijke keuzes te maken. Bepaal welke ruimtes buiten het verwarmingsvolume vallen zoals de kelder, garage, koele berging, … Denk na hoe je de scheidingsmuren tussen deze warme en koude ruimtes zal isoleren en hoe je de isolatie overal goed op elkaar laat aansluiten. 

Daarnaast moet je goed nadenken over de isolatiemethode van je buitenmuren. Isoleer je langs buiten, binnen of in de spouwmuren? Je keuze heeft een invloed op de binnen- of buitenafwerking van je gevels, de dikte van je muur, de positie van je ramen en deuren. Schets eventueel op grote schaal zodat je een onderbouwde keuze kan maken. 

In 7 stappen naar een succesvolle renovatie: isoleren

7. Projectmanagement is onmisbaar

Tijdens een renovatie kan je jouw innerlijke projectmanager naar boven halen. Elke fase van het renovatieproces moet goed op elkaar afgestemd zijn. Het zou bijvoorbeeld ideaal zijn als de plaatsing van de muurisolatie gelijk loopt met die van de ramen en deuren. 

Als je deze 7 tips volgt, zullen de werken van een (gerenoveerd) leien dakje lopen. Vraag op tijd raad aan een professional als je vragen hebt. Ook bij Treeco staan we je graag bij met de nodige expertise én met oog op duurzaamheid. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op. 

Klaar om te verbouwen? 

Met Treeco ben je zeker van een succesvol duurzaam project.
Neem vrijblijvend contact met ons op.

Andere blogposts