Stabiliteitsstudies bij het bouwen van je huis worden alsmaar belangrijker. Onze bodem is aan het uitdrogen en het is dan ook van belang dat jij als bouwheer hierop voorbereid bent. Wat een stabiliteitsstudie is en waarom die van belang is? Dat ontdek je hier.
Wat is een stabiliteitsstudie?
De stabiliteit van de bodem waar jij op wilt bouwen, vormt het fundament van jouw bouwproject. Een stabiliteitsstudie wordt uitgevoerd door een stabiliteitsingenieur. Hij zal berekenen of het ontwerp van jouw architect stabiel én technisch haalbaar is zonder het risico op scheuren en verzakkingen. De kwaliteit van onze bodem speelt hier een grote rol, en dat kan in Vlaanderen soms een probleem zijn.
Toenemende droogte in Vlaanderen
Er is heel veel te doen om de klimaatverandering. Het is een probleem dat met de jaren groter en groter wordt. De veranderingen zijn zelfs zo erg dat we er tegenwoordig reeds tastbare bewijzen van zien.
De bodem waar wij op bouwen is niet onuitputbaar. Door de hete zomers, de opwarming van de aarde en immense vraag naar grondwater droogt ons land uit. Er zijn op dit moment al veel slachtoffers van die uitdrogingen, waaronder ook in de bouw. Huizen die wegzakken door het uitdrogen en het krimpen van onze bodem bijvoorbeeld.
Vlaanderen is droger dan Namibië, de immense vraag naar water, het blauwe goud, is een strijd in Vlaanderen.
Gevolgen van droge bodem voor jouw woning
Onder andere verzakkingen, scheuren in de muren, huizen die onbewoonbaar worden, enzovoort. Dat doet zich op dit moment voornamelijk voor op klei- en leemgronden, maar dit kan zich nog verder verspreiden. Als dit bij jou voorkomt, zijn de kosten voor jouw eigen rekening omdat men bij het uitdrogen van de bodem niet spreken over een bodemverzakking. En dat wil je absoluut vermijden!
Vlaanderen is op dit moment de meest verharde regio in heel Europa. Dat is slecht nieuws. Water kan niet opgenomen worden in onze grond en hierdoor zullen onze tekorten niet (gemakkelijk) aangevuld kunnen worden, zelfs wanneer het dagen aan een stuk zou regenen. Het is niet voor niets dat vanaf 2050 de bouwstop en vanaf 2030 de bouwshift geïntroduceerd worden.
Maar onze aarde is niet enkel groen. Louis, CEO van Treeco, spreekt ook graag van de blauwe aarde en dat doet hij niet zomaar. Water is voor alles belangrijk. Het is dus van groot belang dat verhardingsprobleem hersteld wordt om zo extra problemen en kosten te voorkomen.
Wanneer schakel je een stabiliteitsingenieur in?
Wil je een kwalitatief leven in jouw toekomstige woning? Dan moet je ook rekening houden met de toekomst en de opwarming van de aarde.
Een bodemonderzoek is letterlijk en figuurlijk de fundering van je toekomstige huis. Daarom is het ook zo’n goede investering. Wanneer je dit niet doet, kan het je na enkele jaren duizenden euro’s kosten die, zoals eerder vermeld, niet door de verzekering gedekt worden.
Het is zeker niet altijd het geval dat de bodem onder jouw huis zal wegzakken of krimpen. Echter is het wel belangrijk dat je een onderzoek van je bodem laat doen om goed voorbereid te zijn. Zo kan je vervelende wendingen voorkomen en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.
Bereid je goed voor, bouw met Treeco en bouw aan een veilige, zekere, milieubewuste toekomst. Ons bouwteam zorgt ervoor dat je zonder zorgen een energiezuinige woning kan bouwen.
Neem nu contact op met Treeco om duurzaam te bouwen aan je droom!