Het vermoeden dat een duurzame woning duurder is dan een normale woning klopt alleen als je op korte termijn kijkt. De systemen die je moet installeren, kosten iets meer dan de gewone energiesystemen. Kijk je op lange termijn? Dan is een duurzame woning toch goedkoper door de besparingen die het je oplevert.
Inhoud
Vergeet de onderhoudskosten niet
Kijk je enkel naar de stichtingskosten (grond- en bouwkosten) lijkt duurzaam bouwen duur. Er wordt vaak vergeten om ook te kijken naar de onderhoudskosten in de toekomst. Door de geïnstalleerde energietechnieken heb je een lagere water- en energierekening. Die besparing zorgt voor een snelle terugverdientijd van de energiesystemen.
De totale kosten hangen van nog andere factoren af. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- De grootte van de woning
Hoe groter je bouwproject, hoe hoger de prijs. Je mag meestal rekenen vanaf 1.600 euro per vierkante meter. Dat is wel zonder BTW, architectenkosten, nutsvoorzieningen en de nodige studies.
- Het bouwtype
Bij Treeco kan je bijvoorbeeld kiezen voor traditioneel bouwen of een systeembouw. Deze laatste maakt gebruik van materialen waarbij de isolatie reeds in verwerkt is. De systeembouwplaten bestaan uit zand, cement en kalk. Ze zijn zeer energiezuinig en voldoen aan de hoogste isolatie-eisen.
Je kan ook kiezen voor een traditionele bouw. Je woning is dan opgebouwd met binnenmuren in snelbouwsteen, spouw met isolatie en gevelsteen. Dit type is wel duurder dan systeembouw en duurt ook iets langer om te bouwen.
- De nodige aansluitingen
Vergeet zeker niet de kosten voor de aansluiting op elektriciteit, gas en de riolering. Een doorsnee gezinswoning heeft genoeg aan een standaardaansluiting van 9,2 kVA. Soms volstaat dit niet en is er dus meer vermogen nodig. Dat brengt natuurlijk een hogere prijs met zich mee.
- De ligging van het kavel
Jammer genoeg kunnen de prijzen van bouwgronden nogal verschillen naargelang de locatie. Zo zal je meer betalen in de grote steden dan wanneer je in een afgelegen dorp gaat bouwen.
- Het afwerkingsniveau
Vanzelfsprekend laten details de prijs aanzienlijk stijgen. De afwerking die je kiest, speelt dan ook een grote rol. Hou je van luxe? Dan zal je prijs per vierkante meter stijgen. Een uitgebreide keuken is bijvoorbeeld duurder dan een normaal model.
- Advieskosten
Denk hierbij aan een architect, een installatie-adviseur, bouwbegeleiding, … Deze kosten zijn, naast de grondkosten, een grote investering.
Bouw je samen met Treeco? Dan kan je rekenen op een transparante aanpak. Vanaf het eerste contact communiceren wij open over onze methodes, prijzen en duurtijden. Met meer dan 20 jaar kennis in energie en bouwtechnieken steekt ons ervaren team dag in dag uit de handen uit de mouwen om je woning te realiseren.
Subsidies duurzaam bouwen
Voor nieuwbouw geven de Vlaamse overheid en de netbeheerders een aantal premies:
- Nieuwbouwwoningen krijgen bij het behalen van een laag E-peil een korting op onroerende voorheffing. Het bedrag is afhankelijk van het jaar van de bouwaanvraag en het behaalde E-peil.
Voor bouwaanvragen in 2022 zal de korting 50% bedragen bij een E-peil van maximaal E20 gedurende 5 jaar.
- Tot en met 30 juni 2022 kan je premies aanvragen bij Fluvius voor isolatie, beglazing en verschillende energie-installaties.
- Sommige steden en gemeenten voorzien premies voor duurzame bouwprojecten. Vraag dus zeker na wat je gemeente kan betekenen voor je bouwproject.
Kan het goedkoper?
Bouwen blijft een grote investering, ook met steun van premies en subsidies. Om de kosten te besparen, kan je eventueel zelf de handen uit de mouwen steken. Zo maak je budget vrij voor andere zaken die je misschien graag in je woning wilt zoals een inloopdouche of een extra energiesysteem.
Een duurzame woning bouwen in 5 stappen
Een groene woning bouwen is bij Treeco dagelijks werk. Volgens een duidelijk stappenplan realiseren we de woning van je dromen:
1. We beginnen met een kennismakingsgesprek.
In een eerste gesprek leren we elkaar wat beter kennen. We overlopen je wensen, bespreken de mogelijkheden en vertellen hoe een samenwerking met Treeco verloopt.
2. In overleg met onze architect maken we een ontwerp.
Na een uitgebreide bespreking over je wensen maken we samen met onze architect een eerste ontwerp.
3. We berekenen het totaalbudget van je project.
Aan de hand van het ontwerp en eventuele wijzigingen berekenen we het totaalbudget van je project. Zo weet jij precies waar je aan begint en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
4. Afhankelijk van je wensen bepalen we de binnenafwerking
Jij bepaalt zelf in hoeverre Treeco jou verder helpt met de binnenafwerking van je woning.
5. Tot slot maken we het uitvoeringsdossier op.
Het bouwen kan beginnen!
Ben je van plan om dit jaar nog te bouwen? Lees dan zeker onze blog waarin alles staat wat je moet weten over bouwen in 2022.